Garai Manó visszatér – a „zsarolókirály” még a börtönben sem nyugszik
2018. december 05. írta: Serendipity87

Garai Manó visszatér – a „zsarolókirály” még a börtönben sem nyugszik

Garai Manó neve már nem ismeretlen a blog olvasói előtt. Ő volt az a személy, akit a budapesti lakosok csak „zsarolókirály” néven emlegettek, akitől rettegett egész Budapest, hiszen akit megtalált, annak nem kegyelmezett, s Korbács című lapjára hivatkozva kizsarolta a szegény áldozatok vagyonát. Garai mesterien űzte ezt a „szakmát”, s még azután sem hagyott fel vele, hogy kiszabott börtönbüntetését leülte. (Erről bővebben olvashatunk egy korábbi bejegyzésben.) A történetének akkor lett vége, amikor 1912-ben visszaeső bűnözőként másfél évre ítélte a törvényszék. Legalább is úgy tűnt, hogy vége… 1913 januárjában azonban egy börtönből szabadult rab hihetetlen történeteket mesélt Garai Manóról. A „zsarolók nagymestere” a börtönben sem tagadta meg önmagát, s végül odáig merészkedett, hogy még saját rabtársait is elárulta. Nem is maradt el a büntetése…

Garai Manó első börtönbeli magánakciójának célja a pénzszerzés volt. Egy levelet írt a Rothschildok irodájának, amelyben előadta, hogy ő egy szegény tönkrement kereskedő, aki csak azért került bajba, mert a családjának kenyeret akart szerezni, s inkább lemondott a becsületéről, minthogy a gyermekei éhezzenek. A levele célhoz is ért, hiszen az iroda 10 korona segélyt küldött neki a börtönbe. A dolognak csak az az egy hátulütője volt, hogy Garai ezt a levelet titokban küldte el a börtönvezetőség tudta nélkül, de mivel a pénz a vezetőséghez érkezett meg, így az ügy kitudódott. Ezért a húzásáért kétheti magánzárkát kapott.

budapesti_borton_fortepan_hu.jpg

A Törvénykezési Palota Nagy Ignác (Koháry) utcai szárnya, a Budapesti Törvényszéki Fogház folyosói (ma a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet börtöne). (1892 után) - Forrás: fortepan.hu

 

A magánzárka azonban sehogy sem tetszett Garainak, ezért alkut ajánlott a fogházfelügyelőnek, miszerint, ha kiengedik a zárkából, akkor olyan információkat szolgáltat neki a többi rabról, amelyek titkos tevékenységeket lepleznek le. A felügyelő belement az alkuba, így Garai elmondta, hogy a raboknak egy titkos dohánytőzsdéje működik a börtönön belül. A dohányzás ugyanis tiltott volt a fogházban, így a rabok csak éjszakánként dohányoztak, amikor a lámpákat már lekapcsolták. A dohányt külsős ismerősöktől szerezték be, s ez a rendszer kiválóan működött is, hiszen minden rab – még a legutolsó gyilkos is – titokban tartotta. Garai Manó ezzel szemben egy pillanat alatt romba döntötte ezt a rendszert, amiért sok rabot büntetéssel sújtottak.

Hasonlóan működött a fogházban az úgynevezett „lyukas kenyér” rendszere is, amelynek vezetője az egyik volt tisztviselő rab volt, aki a kenyérosztásért felelt. Ez a tisztviselő a kenyerek kiosztása közben kivájta egy-egy kenyér belsejét, s dohányt rejtett el benne a rabtársai számára. Ez a rendszer is semmivé lett Garainak köszönhetően.

gyujtofoghaz_1913_bpkep_fszek_hu.JPG

Rabok sétája a budapesti gyűjtőfogház udvarán. Talán az egyik éppen Garai Manó lehet? (1913) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Az információkért cserébe Garait kiengedték a magánzárkából, de jobban járt volna, ha inkább ott marad, mert az áruló büntetése soha nem marad el. Így történt, hogy egy este, miután a lámpákat leoltották, a rabok egy lepedőt terítettek Garaira, s ütni-verni kezdték, korsókkal csapkodták a fejét úgy, hogy az eszméletét is elveszítette. Miután végeztek, levették róla a lepedőt és mindenféle piszokkal leszórták. Garai – elképesztő, de – túlélte az esetet. Ezután az incidens után viszont maga könyörgött a vezetőségnek, hogy zárják magánzárkába.

Mit szépítsük, Garai Manó teljes mértékben megbukott emberségből, de a végzet előbb-utóbb őt is utolérte…

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

Forrás:

Pesti Napló, 1913. január

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3714427014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2018.12.05. 22:07:23

Milyen érdekes, hogy a görény féregség génje Garai Miklós (Hunyadi legfőbb ellensége) halála után 400 évvel újra aktivizálódott a Garaiak között.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.05. 23:41:23

Elég röhejes ez a Manó név mai szemmel.Nem tudom, akkoriban is ilyen volt-e?
:D
És hát igen, nem az eszéről volt híres ez a Manó, semmire sem ment az ötletével.Ahelyett, hogy ő is beállt volna kihasználni a rendszert...
:-)
Azért az érdekes dolog, hogy senki nem bukott le éjszakánként a dohányfüsttel.Nem vette bele a szag magát az ágyneműbe, matracba, rabok ruhájába?Érdekes...
Akkor még a dohány is jobb volt biztos.

gigabursch 2018.12.06. 08:07:45

@Gazz:
1.) Bár a garaiakkal volt jópár meccse Hunyadi Jánosnak, de nem volt ellenség
2.) Ez a Garai Manó nem az a család
3.) Ez a Garai szerintem egyébként zsidó volt (tehát Grósz). Eddig nem találkoztam még olyan nem zsidó nevével, aki a Manó nevet kapta (Immanuel magyarosított alakja).

+1) A mindenféle szemétre a szerző nyugodtan kiírhatta volna, hogy szarral és húggyal rendesen levakolták.

A nép fia 2018.12.06. 11:02:06

"...s Korbács című lapjára hivatkozva..."

Ez pontosan hogy is működött? Lehet, nem igazán értem a kontextust.

teéjesenmindegy 2018.12.06. 11:51:35

@geegee: Most is van ilyen név, hogy mondjam? Szóval a Dohány utca környékén.

2018.12.06. 14:44:22

Azt hiszem amióta egy ország hatósága se indíthat eljárást izraeli állampolgárral szemben, a zsidó bűnözés megszűnt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.06. 14:46:05

@teéjesenmindegy: Jó, persze, a név származása világos.De itt írta is valaki, hogy az Immanuel névből jön.Ami egy jó magyarázat lehet.Bár az Emánuel jobban hangzik akkor is.

kutyás majmok népe (törölt) 2018.12.06. 16:34:17

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: "amióta egy ország hatósága se indíthat eljárást izraeli állampolgárral szemben, a zsidó bűnözés megszűnt"

Szerencsére, Izrael állam még megteheti, akár az ország miniszterelnöke ellen is. Furcsa, mi? Főleg, hogy nálunk fideszbűnözés sincs...

kewcheg 2018.12.06. 21:27:11

@gigabursch: érdekes módon az egyik legnagyobb történelmi családnak az Andrássynak is volt Manó nevű tagja tudtommal. Tiszadobi Andrássy kastélynál tudtuk meg....
süti beállítások módosítása