Elektromos árammal gyógyultak egykor Budapesten
2017. március 28. írta: Serendipity87

Elektromos árammal gyógyultak egykor Budapesten

Mit ad nekünk ma az elektromosság? Világosságot, számítógépet, mobiltelefont, internetet, mindenféle háztartási eszközt, gyakran még a fűtéshez és a főzéshez is szükség van rá, tehát gyakorlatilag létezésünk feltétele.

És arra gondoltunk már, hogy esetleg gyógyító ereje is van? A 20. század elején az emberek (nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban is) hittek az elektromos áram gyógyító erejében, vagyis hogy egy kis áramütés jót tesz mind a testnek, mind a szellemnek. Ennek valóban van valóság alapja, hiszen már az ókorban is használták a ráják elektromosságát gyógyításra.

elektro-vitalizer-vasarnapi_ujsag_1907.JPG

Elektro-Vitalizer hirdetés (Vasárnapi Újság,1907.)

 

A „modern elektromos gyógymód”-ról Dr. László Frigyes írt egy útmutató könyvet (az 1900-as évek elején több kiadásban is megjelent), amely részletesen leírta az elektromosság gyógymódját, amelyet egy derékra csatolható készüléken (öv) keresztül kaphatott meg a páciens. Ez az elektromos készülék 2, 4 vagy 6 1,5 V-os elemet tartalmazott, s áramütésekben részesítette a beteget.

elektro-vitalizer-pesti_naplo_1909.JPG

Elektro-Vitalizer hirdetés (Pesti Napló, 1909.)

 

A hirdetések szerint gyógyította „ifjak és öregek, nők és férfiak, akik törődötten, kimerülve, szellemileg és testileg elgyöngülve, lehangoltan, munkaképtelenül, megunva a világot, az életet, félelmi érzetek által gyötörve, álmatlanul, minden csekélységre izgatottá válva, fejfájás, szédülés, fejnyomás, fejzugás, ideges szívdobogás, étvágytalanság, bélrenyheségben, gyomor és bélbajban, vizeleti bajokban, évek óta fennálló csuzos, köszvényes fájdalmak, zsába, ischias, hát és kereszttáj bántalmakban szenvedvén, elvesztették bizodalmukat az esetleges gyógyulásban…”.

Az elektromos kezelést azonban, nem kaphatta meg mindenki. Először jelentkezni kellett az Elektro-Vitalizer orvosi rendelő intézetben (IV. ker., Károly-körút 2.), ahol alapos orvosi vizsgálatoknak vetették alá a beteget, majd csak ezután vehette meg a készüléket.

elektro-vitalizer-tolnai-vilaglapja_1907.JPG

Elektro-vitalizer hirdetés (Tolnai Világlapja, 1907.)

 

Egyébként érdekes, hogy az útmutató könyvet ingyen is megkaphatta az ember, viszont az elektromos készülékért biztosan fizetni kellett, de hogy pontosan mennyit, azt soha egyetlen hirdetésben sem tüntették fel!

Több század-eleji újságban (Pesti Napló, Vasárnapi Újság, Tolnai Világnapja stb.) is megjelent az elektromos gyógymód hirdetése, általában egy elismerő levél kíséretében, amelyet egy elégedett páciens írt. (Bár ezek hitelességét nem tudjuk igazolni!)

elektro-vitalizer-pesti_naplo_1906.JPG

Elektro-Vitalizer hirdetés (Pesti Napló, 1906.)

 

Az elektromosság gyógyító erejét nem lehet kétségbe vonni, de a 20. század eleji hirdetések néha már túlzásba estek azzal kapcsolatban, hogy mit is gyógyít az elektromos áram. Mert az rendben van, hogy az elektromosság jó, például a köszvényre vagy, hogy energikusabbá tesz. De tényleg megszűnhet valakinek az önbizalomhiánya, vagy kevésbé lesz ingatag az elhatározási képessége, ha elektromos áramot vezet a testébe?

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

Forrás:

Pesti Napló, 1906., 1909.

Tolnai Világlapja, 1907.

Vasárnapi Újság 1907.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr812365797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása