Budapest egyik legfurcsább nevű helye: a Savanyúleves rondella
2022. április 27. írta: Serendipity87

Budapest egyik legfurcsább nevű helye: a Savanyúleves rondella

Budapestnek sok furcsa nevű helye van – a Micimackó utcában már én is jártam – de azt nem is gondoltam soha, hogy a Budai Várban, ahol már számtalanszor megfordultam, létezik egy eléggé furcsa nevű hely, amely egyáltalán nincs benne a köztudatban, pedig már évszázadok óta így hívják: ez a Savanyúleves rondella, vagy a Savanyúleves tornya.

fortepan_115839.jpg

 

 A rondella kifejezés egyébként egy erős tüzérségi erődítményt jelent, amely a szomszédos várfalakhoz hasonló magasságú, lekerekített, vagy kör alakú építmény. Ha egyértelműen magasabb, mint a falak, akkor ágyútoronynak nevezzük.

(Egyébként Pesten is volt egy török kori rondella [a mai Régi posta utca Duna felőli végénél], amely ezen a néven később színházzá lett az 1770-es évek elején. Német és magyar színtársulatok is játszottak a Rondellában, sőt még Déryné és Katona József is szerepelt itt. A pesti rondellát végül 1815-ben lebontották a városvezetés Szépítési Bizottsága döntése nyomán.)

pesti_rondella_1790_bpkep_fszek_hu.PNG

A pesti rondella, 1790 [Grafika] / A pesti fazekasok céhlevelén található kép után rajzolta Rexa Vera Mária. (1927) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

A Savanyúleves rondella a Budai Várban a Tóth Árpád sétány és a Nőegylet utca találkozásánál helyezkedik el, ahol a várfal egy ponton köralakban kiszélesedik.

Hogy honnan ered a „Savanyúleves” kifejezés? Ezt a szokatlan elnevezést a Budai Várat elfoglaló törökök adták a toronynak, amelyet ők is építettek a 17. században. A torony török elnevezése: Eksi as kuleszi, amely magyar tükörfordításban annyit tesz, hogy „savanyú lé”. Hogy miért pont így nevezték el? Erről sajnos, nem találtam információkat, de ha valaki rendelkezik vele, kérem ossza meg velünk, mert én is égek a kíváncsiságtól, hogy megtudjam!

A torony belseje egyébként boltozott kazamatákat rejtett, vagyis olyan földalatti helyiségeket, amelyek ágyúkkal voltak megrakva. Ezeket a kazamatákat az 1960-as években fel is tárták.

fortepan_28847.jpg

A Savanyúleves rondella 1960-as években épült büféje. (1973) - Forrás: fortepan.hu

 

A Savanyúleves torony a Budai Vár visszavétele (1686) során is teljesen épen maradt, és a későbbi korokban sem nyúltak hozzá. Annyit tudunk még róla, hogy a múlt századelőn egy favázas kerek alakú kioszkot építettek rá, amelyben minden vasárnap zenekar játszotta a térzenét. Az 1960-as években ennek helyére egy olyan pavilon került, amely egy bisztrót is magába foglalt, de ezt is elbontották az 1980-as években. A sétány felújítása keretében 2011-re rekonstruálták a századeleji favázas pavilont, amely jelenleg is a Café Miró kitelepülésének helyéül szolgál.

408_51683516.jpg

A Café Miró pavilonja a Savanyúleves rondellán napjainkban. - Forrás: restaurantguru.com

 

Szóval, ha valaki arra jár, és éppen a kávéját kortyolgatja a gyönyörű kilátást csodálva, mindenképp jusson eszébe, hogy éppen benne van a „Savanyúlevesben”!

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

Forrás:

Budapest lexikon II. (L–Z). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993.

Rondella szócikk. https://hu.wikipedia.org/wiki/Rondella

Magyar Színházművészeti Lexikon. https://mek.oszk.hu/02100/02139/html/sz22/229.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr9417816945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása