8 tanács a régi pestiektől, hogy ne csapjon beléd a villám
2019. május 30. írta: Serendipity87

8 tanács a régi pestiektől, hogy ne csapjon beléd a villám

Mi lehet a legjobb megoldás, ha egy rét közepén vagyunk és a fejünk fölött csapkodnak a villámok? Feküdjünk le? Keressünk menedéket? Íme, néhány jó tanács a múltból! Az Újság című napilap egykori újságírója pontokba szedve, enyhe csípős humorral fűszerezve ad iránymutatást számunkra. Tehát… Mit is csináljunk, ha éppen a városon kívül vagyunk és kitör a vihar?

 a_budaorsi_hatarban_1895-okt_bpkep_fszek_hu.JPG

Vigyázni kell a viharral, ha a városon kívül vagyunk... Két férfi a budaörsi határban. (1895) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

 1.) Ne félj!

„Be van bizonyítva, hogy a villám különös előszeretettel csap bele a félénkekbe. Mint ahogy régebben a koleráról hitték, hogy elsősorban a megrémült emberekre pályázik, úgy a villám is azok közül szedi a legtöbb áldozatot, akik ijedtükben felmásznak a fára. Zivatar idején hallgass a bölcsesség szavára: miért félnél? Ha nem üt beléd a villám: félelmed tisztára pazarlás volt; ha pedig beléd üt: hiába féltél.”

 

2.) Feküdj le a földre! Legfeljebb tüdőgyulladást kapsz…

„ha a zivatar a szabadban ér, legokosabb, ha lefekszel a földre és megvárod, míg a zivatar elmúlik. Így a legrosszabb esetben bőrig ázol és tüdőgyulladást kapsz. De még ha bele is halsz a tüdőgyulladásba: minthogy ez a betegség nem öl villámgyorsan, megnyertél három hetet, talán hat hetet is — és ez is valami.”

 

3.) Ne vigyél magaddal esernyőt!

„Ha a mezőn vagy, amikor a zivatar kitör, s az egész környezetből egyedül te magaslasz ki, csak fokozod a veszedelmet, ha ilyenkor esernyőt tartasz a fejed fölé. Esernyőt tehát csak akkor vigy magaddal, ha nagyon szép idő van; zivatarban az esernyőt hagyd otthon.”

lipot_korut_1911_aprilis_bpkep_fszek_hu.JPG

Ha a mezőn nem is, azért a belvárosban jól jön az ernyő... Lipót körút (1911. április) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

4.) Ne állj fa alá! A fenyő esetleg szóba jöhet…

„Zivatarban fák alá állani nem tanácsos. Megállapították, hogy a nyárfát és a bükkfát többször éri villám, mint a fenyőfélét, amelyet talán olajtartalma véd a villámcsapástól. Ha tehát nem akarod megfogadni a tanácsomat és okvetetlenül fa alá akarsz állani: vedd elő természetrajzi ismereteidet, gondosan kerüld ki a nyárfát meg a bükkfát s keress hamar fenyőfát. Ha a közelben nem találsz ilyet: utazzál el Tátrafüredre.”

 

5.) Ha mindenáron fa alá akarsz menni, legalább ne öleld meg!

„Magánosán álló fa alá semmi esetre se menekülj, de ha mégis megteszed ezt, pusztán azért, mert még ijedtedben sem adsz hitelt a szerény újságíró tanácsának: ne támaszkodjál a fa derekához, különösen, ha ez nedves, mert a nedvesség jó villamosvezető és növeli a veszedelmet. Ilyenkor célszerűbb megvárni, míg a zivatar elmúlik, s a fa megszárad, — amikor aztán sorra ölelgetheted a fákat, ha éppen költői kedvben vagy.”

 

6.) Csak egyenesen menj, véletlenül sem cikk-cakkban!

„Ha biciklin vagy automobilon (…) ér utol a zivatar: nagyon tanácsos leszállani a járműről, mert a bicikli és automobil fémrészei nagyban vonzzák a villámot. (…) De ha nem érsz rá leszállni a bicikliről vagy az automobilról, mert körülötted már vígan csapkod a mennykő: úgy száguldj a legnagyobb menetsebességgel, nem kanyarogva és nem cikk-cakkosan, mint a villám, mert így véletlenül beleütheted a fejedet a villámba, hanem egyenesen, mert így egy pár villámot mindenesetre megspórolsz és száguldj arra, amerre magányos tornyot látsz; ettől illő távolságban állapodjál meg, s várd meg, míg a villám néhányszor beleüt a toronyba.”

automobil_1917_fortepan_hu.jpg

Társaság automobillal. (1917) - Forrás: fortepan.hu

 

7.) Ha társaságban vagy, szaladj messzire a többeiktől!

„Ha a zivatar nagyobb kiránduló-társaságot lep még a szabadban, s véletlenül te is köztük vagy: ne szorongjatok egy helyben, hanem széledjetek szét, mert így minden reményed meglesz rá, hogy a villám másba, vagy másokba fog bele- csapni, s nem éppen tebeléd.”

tarsasag_a_szabadban_1916_fortepan_hu.jpg

Társaság a szabadban. (1916) - Forrás: fortepan.hu

 

8.) Ha pedig te vagy a legszerencsétlenebb ember a világon…

„Ha a zivatar a vízen s a parttól messze talál, s nem érsz rá a partra evezni: bukjál a víz alá s a víz alatt ússzál ki a partra. Így, ha nem fúlsz bele a vízbe, bizonyosan megmenekülsz. De ha a víz alatt kiúszván a partra, a parton csak egy magánosán álló fát találsz: akkor mindjárt kösd fel magadat erre a magánosán álló fára. Ebben az esetben nem érdemes az életeddel törődnöd, mert ebben az esetben olyan peches ember vagy, akit a villám előbb-utóbb úgyis megtalálna.”

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

Forrás:

Az Újság, 1909. július

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7914866238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2019.05.30. 17:57:49

tanacs a masik iranybol, 2129bol:
Ha talalsz egy jo oreg DeLoreant egy fa toveben, vezesd ki az antennajat a fa tetejere, a reaktorat pakold tele szemettel, igy ingyen fogsz kozlekedni jopar evig:)

2019.05.30. 20:21:43

A félelem annyiban működik, mert a hologram azt kérésnek is könnyen értelmezheti, azaz tényleg azért csap beléd a villám, mert félsz.

]{udarauszkasz 2019.05.31. 06:10:33

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: hat nalam ez a hologram szinte az osszes felelmet keresnek ertelmezte az elet soran. De a vagyaimat nem, sot. Sztem Isten forditva dugott ossze valamit a matrixban, az imakat nem hallgatja meg,a support se mukodik...

kvadrillio 2019.05.31. 10:19:18

hmmm.......HAJSZOLJÁK A BEVÉTELT A TURISZTIKÁBAN !!! TALÁN RÁHELKE EZT TANULTA 15 MILLIÓÉRT SVÁJCBAN ! Fsznak vaN ANNYI SZÁLLODAHAJÓ A DUNÁN ??? A BEVÉTELNÖVEKEDÉS MIATT ????? ORBÁN ODAADTA A BALATONT A VITORLÁSTULAJDONOSOKNAK, A DUNÁT PEDIG A SZÁLLODAHAJÓSOKNAK ! AZ EMBERÉLETEK ITT KURVÁRA HÁTTÉRBE SZORULNAK, MERT ÓRIÁSI PROFITOK KELETKEZNEK A TURISZTIKÁBAN, AMINEK A TURISZTIKAI GURU, RÁHELKE ÉS CSAPATA BIZTOSAN NAGYON ÖRÜL !

DE,M AZ IS EGY BAROM, AKI ILYEN IDŐBEN ÉJJELI VÁROSNÉZÉSRE MEGY !

kvadrillio 2019.05.31. 11:20:10

hmmm.......HAJSZOLJÁK A BEVÉTELT A TURISZTIKÁBAN !!! TALÁN RÁHELKE EZT TANULTA 15 MILLIÓÉRT SVÁJCBAN ! Fsznak vaN ANNYI SZÁLLODAHAJÓ A DUNÁN ??? A BEVÉTELNÖVEKEDÉS MIATT ????? ORBÁN ODAADTA A BALATONT A VITORLÁSTULAJDONOSOKNAK, A DUNÁT PEDIG A SZÁLLODAHAJÓSOKNAK ! AZ EMBERÉLETEK ITT KURVÁRA HÁTTÉRBE SZORULNAK, MERT ÓRIÁSI PROFITOK KELETKEZNEK A TURISZTIKÁBAN, AMINEK A TURISZTIKAI GURU, RÁHELKE ÉS CSAPATA BIZTOSAN NAGYON ÖRÜL !

DE,M AZ IS EGY BAROM, AKI ILYEN IDŐBEN ÉJJELI VÁROSNÉZÉSRE MEGY !

FASZNAK SORAKOZTAK FEL A PARTON A TŰZOLTÓAUTÓK, MENTŐK ??? MIKOR EGYIK SEM TUDOTT MENTŐÖVET DOBNI A FULDOKLÓKNAK ??? CSAK ÁLLTAK SORBAN EGYMÁS UTÁN AZ ESŐBEN MINT A FASZENTEK, OCCT REFLEKTOROZTAK ! ABBA MEG A FULDOKLÓK NEM TUDTAK MEGKAPASZKODNI ! KURVAJÓ MENTÉS ZAJLOTT MI ?????...
A SZÁLLODAHAJÓ MEG LEHENGERELTE A KISEBB HAJÓT ÉS SZÉPEN ÁTÚSZOTT RAJTUK, AZTÁN KÉNYELMESEN KIKÖTÖTT, MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA ! ESZÉBE SEM JUTOTT MEGÁLLNI, ÉS MENTŐÖVEKET BEDOBÁLNI A FULDOKLÓKNAK PEDIG BIZTOS VOLT NEKIK SOK !!!!!

MILYEN FASZ MENTÉS VOLT EZ ???!

kvadrillio 2019.05.31. 11:50:18

LÁTTÁK , HOGY EMBEREK VANNAK A VÍZBEN, DE NEM DOBÁLTAK NEKIK MENTŐÖVEKET !!! FASZOMKIVAN !!!
444.....Semmit sem éreztek az ütközésből a szállodahajó utasai

Amerikai turisták meséltek a BBC-nek a budapesti tragédia pillanatairól.
Tovább

masszazsinfo.hu 2019.05.31. 12:23:17

Igen, ha nem félek a villámtól, akkor a villám sem csap belém. Ahogy a kutyát is csak hergeli, ha megérzi, hogy félnek tőle. Be van bizonyítva! Merthogy már akkor is voltak brit tudósok. Meg a szent példányszám!

sírjatok 2019.05.31. 14:09:41

@kvadrillio: Én úgy láttam, hogy Orbán Viktor borította fel a hajót, majd a menekülő embereket fideszes cápák harapták szét.

Amúgy meg a kurva anyját annak, aki ezen is politizál.

midnight coder 2019.05.31. 15:04:38

@kvadrillio: Nem akarlak elkedvetleníteni, de ezek a hajók évtizedek óta úszkálnak fel-alá a Dunán. Plusz még ezer más is, Pl. uszályok, szárnyashajók, stb.
süti beállítások módosítása