Horánszky utca 13. Szendrey Júlia és Krúdy Gyula otthona.
2016. február 26. írta: Serendipity87

Horánszky utca 13. Szendrey Júlia és Krúdy Gyula otthona.

Horánszky utca 13. Egy belvárosi ház a 8. kerületben, amely nem sokban különbözik a körülötte lévő házaktól. Mitől lehet mégis különleges? Egyedi mivolta abból ered, hogy állítólag egykor két neves személynek is otthont adott: Szendrey Júliának és Krúdy Gyulának is.

A Horánszky utcáról, amely valaha a Zerge névre hallgatott, már korábban volt szó a blogon. A Zerge elnevezés eredetét kutattuk, s kiderült, hogy az utca végén állt egy fogadó, amely valamikor ismert és kedvelt helye volt a Pesten megszálló utazóknak.

jozsefvaros-postcards_hungaricana_hu.JPG

A Józsefváros egy részlete egy régi képeslapon (1945 előtt) - Forrás: postcards.hungaricana.hu

 

Először Pilinyi Péter könyvében olvastam azt a rövid információt, hogy Krúdy Gyula is a Zerge utcába költözött, pontosan abba a házba, ahol Szendrey Júlia is lakott. Ennél többet, azonban ez a könyv nem árult el, de ennek mindenképpen utána szerettem volna járni. Később rátaláltam Krúdy Gyula Vallomás című munkájára, amelyben ő maga állítja, hogy a Zerge utcába költözött: „A Gyöngytyúk utcából a Zerge utcába költöztem,”. (A Gyöngytyúk utca a mai Gyulai Pál utca.) Sőt, még azt is megindokolja, hogy miért is költözött oda: „Az ábrándos Zerge utcába nem költöztem más okból, mint csupán regényesség kedvéért, […] Szendrey Júlia tiszteletére, és néha még manapság, annyi kiábrándultság után is azt hiszem, hogy abban a szobában laktam, amelyben Petőfiné […]”.

jozsefvaros-krudy_hu.jpg

Az egykori Józsefváros egy részlete - Forrás: krudy.hu

 

Szendrey Júlia 1867-ben került a Zerge utcába, amikor külön költözött második férjétől, Horváth Árpádtól, s 1868. szeptember 6-án ebben a házban is halt meg.

julia_1866-ban-eccehomo_hupont_hu.jpg

Szendrey Júlia 1866-ban - Forrás: eccehomo.hupont.hu

 

Hogy valóban ugyanabban a szobában laktak-e, ezt még Krúdy is csak feltételezte. Azt pedig, hogy Krúdy Gyula valóban lakott ott, szintén nehéz igazolni, mert állítólag bejelentve nem volt ez a lakhelye. Saját bevallása szerint viszont lakott ott, s miért ne hinnénk neki?

krudy-utikatalogus_hu.jpg

Krúdy Gyula (1878-1933) - Forrás: utikatalogus.hu

 

A Horánszky, vagyis Zerge utca tehát egy nem mindennapi hely, ahol egykor egy híres fogadó állt, ahol a „feleségek felesége” kilehelte a lelkét, s ahol később Krúdy Gyula is lakott.

Egyébként a Horánszky utca 13. szám alatt ma egy Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ működik, és sajnos semmi sem utal a ház múltjára.

h13.png

A Horánszky (egykor Zerge) utca 13. épülete ma - Forrás: uzletasszony.info

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

Források:

Pilinyi Péter: A Józsefváros története. (1997)

Krúdy Gyula: Vallomás. (1963)

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr408420386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2016.02.26. 22:27:57

A hírességekhez méltó épület. Kivülről rendben is van, már csak egy tábla hiányzik híres lakóira emlékezve.
süti beállítások módosítása