Itt a farsang, áll a bál...
2016. január 26. írta: Serendipity87

Itt a farsang, áll a bál...

Ismét farsang időszaka van, amely a mai napig egyet jelent a bálokkal és mulatságokkal. Budapest mindig is jeleskedett, ha szórakozásról volt szó, így a farsang sem volt kivétel. A 20. század elején ebben a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban egymást érték a mulatságok a magyar fővárosban. A társadalom minden rétege kivette a részét ebből a vidám időszakból.

farsang_bal_1914-fortepan_hu.jpg

Egy báli csoportkép 1914-ből - Forrás: fortepan.hu

 

A bálok rendszerint olyan elnevezést kaptak, amely általában a rendező szerv, vagy személy nevét mutatták. Így például 1906-ban és 1908-ban is megrendezték a Bölcsöde-bált, amelynek elnevezéséről ugyan nem sokat tudunk, de annyi bizonyos, hogy mindenképp jeles esemény volt, mert még József főherceg és neje Auguszta főhercegnő is részt vett rajta.

farsang_tanc-postcards_hungaricana_hu.JPG

Egy táncoló párt ábrázoló képeslap (év?) - Forrás: postcards.hungaricana.hu

 

Vagy például említhetjük a Hólabda-bált, amelyet azért hívtak így, mert a Hólabda-társaság szervezte meg 1905-ben (állítólag már 25. alakalommal) az Országos Kaszinó termeiben, s a bál különlegessége volt, hogy a hölgyek kristálydíszes báli ruhában jelentek meg.

farsang_lanyok_viragnak_oltozve_1903-bpkep_fszek_hu.JPG

Fiatal lányok egy-egy virágnak öltözve (1903) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

A bálok között olyat is találhatunk, amelyek egy férfinevet viselnek. Pl.: az Imre-bált, amelyet 1908-ben február 20-án tartottak meg, s amely szintén fontos eseményszámba ment, hiszen arisztokrata védnökséget is kapott pl.: őfensége Erzsébet Amália főhercegnő, gróf Apponyi Albertné, vagy gróf Majláth Györgyné személyében.

farsang_holgyek_1906-fortepan_hu.jpg

Hölgyek jelmezben (1906) - Forrás: fortepan.hu

 

De emellett még egyéb szervezetek, sőt az egyházi körök is megrendezték a saját báljukat a farsang idején: 1908-ban a Damjanich asztaltársaság, a Katolikus Kör, a Budapesti Leányegyesület a Vigadóban, a Magyar Fűszerkereskedők Országos Egyesülete a Royal-szálló nagytermében; 1906-ban az állatorvosi főiskola diákjai, s kereskedelmi bálon is mulathattak az akkori polgárok.

farsang_bohoc_1913-fortepan_hu.jpg

Egy hölgy bohóc jelmezben (1913) - Forrás: fortepan.hu

 

A farsangi bálokhoz természetesen már akkor is hozzátartozott a jelmez. Szívesen öltöztek be valaki másnak a fővárosiak is, még akár a férfiak nőnek, s a nők férfinak. Ezzel azonban nagyon kellett vigyázni, mert ha az illető túl messzire ment a játékban, könnyen bajba kerülhetett. Ahogy Antal János 20 éves váci asztalossegéd is, aki lánynak öltözve ment el a farsangi bálra 1905-ben. A bálon 3 udvarlója is akadt Sütt Béla, Sütt Aladár és Krassovitz Gyula napszámosok személyében. Sokáig bolondította a 3 férfit, de végül persze be kellett vallania, hogy ő nem lány. A pórul járt lovagok nagyon dühbe gurultak, s elkezdték ütni Antal Jánost, majd kést is rántottak, s össze is szurkálták a szerencsétlen "ál-lányt", aki sajnos bele is halt a sérüléseibe.

farsang_ferfi_nokent_1917-fortepan_hu.jpg

Férfi nőnek öltözve (1917) - Forrás: fortepan.hu

 

A farsangnak is megvannak a maga szépségei, de akár veszélyes is lehet, ha túlzásba visszük a tréfát...

farsang_cigis_nok_1916-fortepan_hu.jpg

Nők férfiaknak öltözve (1916) - Forrás: fortepan.hu

 

Forrás:

Pesti Napló, 1905., 1906, 1908.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr278311750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása