A lóhús, mint az egykori Budapest kedvenc étele...
2015. szeptember 22. írta: Serendipity87

A lóhús, mint az egykori Budapest kedvenc étele...

Gondoltunk már arra valaha, hogy milyen íze lehet a lóhúsnak? A legtöbbünket még az elképzeléstől is kiráz a hideg, hogy egy lovat azért vágjanak le, hogy aztán kirántva rizi-bizivel megehessük. Pedig a szomorú igazság az, hogy a budapestiek nem mindig vettették meg a lovak húsának ételként való fogyasztását.

terez_korut-bpkep_fszek_hu.JPG

A Teréz körút egykor, előtérben egy lovasrendőr - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Egy félelmetesen megdöbbentő tényre bukkantam a minap Budapest 20. század eleji sajtóját lapozgatva. A Pesti Napló adja hírül, hogy 1905. október 1-jétől lehet lóhúst kapni a pesti henteseknél. Állítólag az emberek szinte megrohamozták azt a 3 hatósági mészárszéket, ahol először lóhúst lehetett kapni. Maga a sajtó is csodálkozását fejezte ki, hogy annyi ember lehet Budapesten, akik kedvelik a lóhúst. Pedig a számok nem hazudnak: a híradások szerint az első napon a 3 hatósági mészárszékben 1080 kiló lóhús és 2500 darab lókolbász fogyott el.

meszarszek-fortepan_hu.jpg

Mészárszék - Forrás: fortepan.hu

 

Először magam sem hittem el, hogy valóban ilyen sokan kedvelték volna a lóhúst, amikor előtte nem valószínű, hogy nagy mennyiségben fogyasztottak volna belőle. Majd néhány adat rávilágított a nagy lóhús fogyasztás lehetséges okára. Ez pedig nem volt más, mint az ára. A lóhús ára, ugyanis 40 krajcár, míg a marhahús ára 80-90 krajcár között volt, tehát a lóhús feleannyiba sem került, mint a marhahús. Ez azt is jelentette, hogy a lóhúsból olyan rétegek is tudtak venni, akik egyébként még húst sem láttak életükben.

A másik oka még lehetett a kíváncsiság is, hiszen a népesség jó része eddig inkább csak ült a lovon, vagy a kocsiját húzták a lovak, de bele még kevesen haraptak.

jozsef_nador_kocsija1-bpkep_fszek_hu.jpg

József nádor (1796-1847-ig a Magyar Királyság nádora) négyes fogatú kocsija - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Hogy miért kezdték el a lovakat kolbászként árulni? A korabeliek ezt a modernizálódó világgal magyarázták. A lovaknak ugyanis, egyre kevesebb szerepe jutott az emberek életében. Lóvasút helyett villamos járt, a lovas kocsikat lassan az automobilok váltották fel, és egyáltalán a gépek mindenhonnan kezdték kiszorítani a lovakat. Egy helyen volt még fontos szerepük: a lóversenyen, illetve 1905-től a konyhákban is.

lovasut_a_margitszigeten1-bpkep_fszek_hu.jpg

Lóvasút a Margitszigeten - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Ez az őrült lóhús fogyasztás egyúttal az élcelődések középpontjába is került. Voltak, akik humorosan próbálták megközelíteni ezt a kérdést. Ilyen poénok keringtek az egykori Pesten: "A magyarokról már Bölcs Leó megírta, hogy nyereg alatt puhítják a húst. Most is csak azt teszi a magyar. De most a nyereg és a ló közt nincs idegen hús. A nyereg alatt közvetlenül a ló következik. És az puhul."; "Eddig a lovaknak könnyed, költői neveik voltak: Szellő, Karcsú, Villám stb. Most nekik is olyan nehézkes, vágóhíd ízű neveik lesznek, mint: Riska, Boci stb."; "És tudja, mi a lóhús-divat legszebb diadala? Amikor Ujházi Ede (a kor egyik neves színésze) ebédel, és mikor a pincér leönti szósszal, már nem azt kiáltja rá, hogy "marha", hanem azt, hogy "ló"!"

ujhazi_ede_postcards_hungaricana_hu.JPG

Ujházi Ede (1841-1915) színész, róla nevezték el az újházi tyúkhúslevest - Forrás: postcards.hungaricana.hu

 

Az őrület, valóban őrület volt, ezt a számok is jól mutatják: Két hét alatt leöltek 90 darab lovat, s eladtak (a 3 hatósági lómészárszékben) 9000 kiló lóhúst, 300 kiló májat, 250 kiló levescsontot; 80 kiló hájat, 1100 kiló szárazkolbászt, 1000 kiló koszorú-kolbászt (krinolint), 150 kiló párisit, 650 kiló szalámit és 130 kiló nyelvsajtot. Elkelt ezen kívül 35000 darab tormás és debreceni kolbász, és 41000 darab ló-szalfaládé.

Hogy meddig tartott ez a lóhús iránti hatalmas érdeklődés, nem tudjuk. Annyi azonban bizonyos, hogy egyszer csak vége szakadt a lóhús evésnek, hiszen ma már hiányzik a rántott lóhús a mindennapi étrendünkből… A lovakat nem arra teremtették, hogy a tányérunkban végezzék, s ez így is van rendjén.

 

Forrás:

Pesti Napló, 1905. október

Budapest székes főváros Statisztikai Évkönyve 1905.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr697806552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2015.09.22. 08:25:35

Egyébként lóhúst ma is lehet kapni, magam is ettem nemrég valami szalámi-félét, egyáltalán nem volt rossz. Szerintem inkább kulturális oka van az idegenkedésnek, nem gasztronómiai.

Más: Újházi Edéről egyébként különösen itt érdemes megjegyezni, hogy nem csak "a kor egyik neves színésze" volt, hanem nagy gourmet, ma az Újházi tyúkhúsleves alighanem inkább ismert, mint Ede, a színész :)

tzi 2015.09.22. 23:12:54

Én a 80-as években voltam gyerek, és akkor még bőven volt pacihusi. Emlékeim szerint nálunk csak a lókolbász futott, nyilván nem az volt a napi kaja, de azért nem csak egyszer találkoztam vele.
Amúgy nem rég láttam valahol egy hentesnél kiírva, szóval tuti létezik még.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.09.23. 05:33:48

Ott van a kepen, hogy Ujhazi rovid U-val. Minek husszuval irni a nevet a cikkben ezutan/

magaslabda 2015.09.23. 08:16:19

Lehet ma is kapni lókolbászt. Úgy tudom egészségesebb (soványabb) mint más húsfélék.

shred 2015.09.23. 08:41:34

Kolbászként én is ettem, de nem tett rám különösen mély benyomást az íze. Szívesen megkóstolnám más formában is (sütve, leveshúsnak), de nem talákoztam még vele. Szerintem a lovakat nálunk túlságosan nemes állatoknak tartják ahhoz, hogy a lóból készült fogások állandóan terítéken legyenek az éttermekben.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.09.23. 08:56:05

@tzi: Szintén zenész. És alapvetően a nyolcvanas években is az ár volt a fő ok. A lóhús akkor is fele annyiba került, mint a marha, a kolbász kb. a 2/3-ába. Nem azt mondom, hogy szegények voltunk, de azért a marhahús nagyon nem volt napi étel otthon, a ló ezt időnként remekül pótolta. Én ma is megenném, de egy életre elásnám magam a lányaimnál, ha hazaállítanék egy adag lóbélszínnel. :-)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.09.23. 08:57:52

@shred: Azt hiszem, a mongoloknál lovasabb népet nehéz találni, és ott eszik. Csak a jómódban élő engedheti meg magának az affektálást.

Vegha 2015.09.23. 09:16:40

Nekem a főbérlőm (82+) mesélte, hogy a háború idején az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél lévő gödörbe lőtt lovakat a csendesebb időben a civilek rohamozták meg, hogy tudjanak némi betevőt szerezni. Ahogy a cikk is utal rá, alighanem az ínséges időkben az ember nem válogatott annyira mint manapság.

inebhedj - szerintem 2015.09.23. 09:20:30

Lehet ma is kapni.
Enni is szokás.
Kimondottan finom.
(Állítólag a magas vastartalom miatt "egészséges" is.)
Azért vannak borzasztóbb étkek is, mint pl a hibrid-csirkemell, noha az nagyon elterjedt, és másmilyen csirkemellhez alig-alig jutni.

konrada 2015.09.23. 09:22:00

Lovat előtte is ettek, meg most is, az olaszoknál meg külön kultúrája van, ezért egy időben rengeteg vágólovat szállítottak oda Mo.-ról is. (Mondjuk az olaszoknál mindenre van külön receptúra könyvük, még a pár dekás énekes madarakra is ...és tán a macskákra is.;))

Inkább azért nem terjedt el a lóhús közfogyasztásra, mert sokkal nagyobb mozgásigényú, mint más húshaszonállat, és a növekedése - többek ezért nem olyan intenzív: azaz sok idő és takarmány kell.

Ezért a lóhús kiárusítása inkább másodlagos felhasználása volt az igás állatnak, és mert a darabszám visszaszorult, így a sérült, kiöregedett - vágóhídi utánhasznosításra alkalmas - lovak mennyisége is.
...de ettől még ma is létezik, lehet lóhúst kapni, például a Bosnyákon...
(S azért nem ment át a csökkenő darabszám ellenére sem az előkelő éttermek kinálatába, mint a XIX. század elején még megvetett - szegénységet mutató - homárevés, mert a lóhoz a vendégkör más képet társít, mint a fehér abrosz...)

shred 2015.09.23. 10:03:26

No, ha valaki kedvet kapott a dologhoz, itt talál pár receptet, ötletet.

lohus.lap.hu/

nuspy 2017.01.16. 00:09:20

Olasz vagyok, szinten lóhússal nőttem fel.
Nagyon finom, egy kicsi édeske, de fokagymaival sütve elveszik ez a jelmez.
Sajnálom hogy Magyarországon nem lehet találni (tálalni sem :D ) hanem kolbászban.. :(
Pedig bármelyik "lovas népben" (mint az Olaszok és a Magyarok) jellemző hogy egyik főétel a lóhús. talán csak messze azok az idők.
Remélem vissza jón a divatban: a disznó hús messze nem egészséges.
süti beállítások módosítása