A Józsefváros réme
2015. szeptember 11. írta: Serendipity87

A Józsefváros réme

Alkonyodik… Egy pesti utcán gyerekek játszanak vidáman… Egyszer csak előtűnik valaki a homályból… A gyerekek sikoltozva menekülnek… Nem, ez nem egy horror sztori kezdőképe, hanem egy valós kép az egykori Budapestről. A közeledő alak nem egy szörny, hanem egy húsvér ember, aki valamikor félelemben tartotta a Józsefváros valamennyi gyermekét, s akit csak úgy hívtak, hogy a „Józsefváros réme”.

prater_utca_felol-bpkep_fszek_hu.JPG

Életkép az egykori Józsefvárosból a Práter utcából nézve (1916) - Forrás: bpkep.fszek.hu 

 

Ezt a személyt úgy hívták, hogy Axenbrecher János. 19 éves volt, és sajnos, teljesen őrült vagy, ahogy a régi budapestiek mondták: „gyógyíthatatlan hülyeségben szenvedett”. 1904 őszén már annyira eluralkodott rajta a betegség, hogy állandóan üldözte az utcán lévő kisgyerekeket. De nem fogócskát játszott velük, hanem késsel kergette, vagy bottal ütötte őket. Az őrült fiatalembert azonban nem tudták elkapni, mert mindig elszökött.

Egy esetben azonban, „a rém” végleg elvetette a sulykot. Egy reggel a Tömő utcában Seiner Mátyás, vasgyári munkás 9 éves Margit nevű lánya ballagott az iskolába, mit sem sejtve. A „rém” egyszer csak útját állta, s gyufával meggyújtotta a kislány hajában lévő szalagot. A szalag lobogva égni kezdett, s a tűz már a kislány hajába is belekapott. Margitka sikongatására felfigyeltek az utcai járókelők, s a segítségére sietve eloltották a kislány égő haját.

rigo_utcai_elemi_leanyiskola_iv_osztalya_1893-94_-fortepan_hu.jpg

Margitka is ilyen lehetett... Rigó utcai elemi leányiskola IV. osztálya (1893-94) - Forrás: fortepan.hu

 

A járókelőknek végül sikerült „őrült János”-t elkapni, s átadták a rendőrségnek, amely később a fiatalembert a tébolydába szállította. A kis Seiner Margitkának az ijedtségen kívül komolyabb baja nem történt, és a haja is mind megmaradt.

Ezzel véget is ért a „józsefvárosi rém” ámokfutása, aki nem elég, hogy őrült volt, de még a nevét sem lehetett rendesen kimondani…

 

Forrás:

Pesti Napló, 1905.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr567775330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter8826 2015.09.11. 11:57:05

óóóó, Hát igen, régen sem volt másképpen! Amíg vér nem folyik, senki sem csinál semmit. Ennek a dögnek ugye jogai vannak, a kislánynak meg esélyei. Szerencse, hogy nem lett nagyobb baj-....

Only God judge on Me 2015.09.11. 12:01:23

Ez... ez egy kiemelt cikk az indexen? nemár... vagy most párhuzamot kellene vonnunk László Petrával? Én mindig index olvasó voltam, mert úgy gondoltam, bár minden kormányt fikáz, de némi objektivitást sugall, ami ritka, de ma jött el az a nap amikor reggel inkább nem olvastam egy cikket sem mert már egy hónapja a vezető hírek között a kib..szott migránsok vannak, meg hogy a cicát elhozta az egyik menekült, és ez vezető hír bakker... ennek maximum a velvetben lenne a helye!!!

Meg állandóan a fikázás hogy a kormány bármit csinál, bármit az úgy szar ahogy van, mert bezzeg nyugaton... akkor toljatok már egy cikket hogy hogy kellene?

Bérgyilkos Bohóc 2015.09.11. 12:44:29

@Eszter8826:
"senki sem csinál semmit."

Pedig nem olyan hosszú a cikk. Oda van írva: "Az őrült fiatalembert azonban nem tudták elkapni, mert mindig elszökött."

driopios 2015.09.11. 12:46:26

Kocsismáté maga elintézte volna, a cuki jólszabott öltönyében.

Spiritmonger 2015.09.11. 13:02:13

hihetetlen, hogy senki sem verte telibe...Attól meggyógyult volna, de ha méfsem, akkor tünetmentessé vált volna, a pavlovi reflex itt is megjelent volna egy módszertani kezelés után, miszerint ha nem akarod, hogy halálra verjenek, nem bántasz másokat...

2015.09.11. 13:40:36

@Spiritmonger: aha persze.. mekkora egy istenbarma vagy. szerinted az elmebetegseg csak egy jopofa szorakozas es csak ugy jokedvebol valik azza az ember... az a szerencsetlen szerintem tobbet szenvedett mint 10 normalis egyuttveve (s miutan bezartak feltetelezven az akkori kezelesi modszereket meginkabb). probald mar ertelmezni a szo jelenteset eloszor aztan gondolkozz el rajta

Ramil Safarov 2015.09.11. 13:56:28

Sajnos ilyenek ezek a bevandorlok. Liberalizmus van, barmit megtehetnek.

fairlane 2015.09.11. 14:48:39

@Ramil Safarov: Ez van. Az Axenbrecher ősi szír név, mint az közismert! :-)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.11. 14:50:05

@Only God judge on Me: Kíváncsi vagyok a sok szarházi ballib mocskolódó rakciójára, ha mondjuk olyan felvétel kerülne elő, ahol egy roma nő rúg bele egy fehér kisgyerekbe.. Rögtön nem lenne akkora pofájuk..

Donatello sörhas · http://farmesmas.blogspot.com/ 2015.09.11. 14:53:53

@Eszter8826:
" „gyógyíthatatlan hülyeségben szenvedett”. 1904 őszén már annyira eluralkodott rajta a betegség, "

Az hogy ez 1904 ben törtnént csak engem zavar?
Az emberi jogok törvénye még a kanyarban sem volt.

s 2015.09.11. 14:59:07

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: Te meg anyád bűne vagy, baszod. Itta volna meg inkább a gecit a hülyéje . . .

tzi 2015.09.11. 16:21:39

Úrsiten... emberek! Ez egy tök aranyos kis írás egy több, mint 100 évvel ezelőtti esetről. Ti meg itt libsiztek meg bevándorlóztok...
én spec pont azért jöttem ilyesmiket olvasni, mert kurvára tele már a puttyonomy ezekkel a "politikai" témákkal, meg migránsokkal meg cicát hozó bevándorlókkal... legalább az ilyen semleges helyeken ne már!!! Hadd legyen már egy kis nyugtunk valahol :(

kvadrillio 2015.09.11. 17:06:02

2015. 09. 11. 16:32
Szíria
menekültek
Szaúd-Arábia
álszentség
3 millió ember befogadására képes tábort tartanak fenn a szaúdiak - de csak a zarándokoknak

Jó, itt a vége a szaúdiak önzéséről és részvétlenségéről szóló híreknek. Itt a bizonyíték rá, hogy az arab olajmonarchia nagyon is vendégszerető. Több, mint százezer légkondicionált sátorban várják muszlim testvéreiket - évente három napra, a mekkai zarándoklatra.
Mina Szaúd-Arábia nyugati részén helyezkedik el, mintegy 8 kilométerre Mekkától. Csendes kisváros - az év 360 napján. Ám a Hadzs, a muszlimok mekkai zarándoklatának idején hatalmas tömegek gyűlnek itt össze öt napra. Őket a település mellett felállított, több mint 100.000 sátorban helyezik el. A gigantikus táborban
mintegy 3 millió embert képesek elszállásolni.
nem is akármilyen körülmények között. A sátrak 8x8 méteresek,
teflonnal bevont üveggyapotból készülnek, amely rendkívül tűzálló. Mindegyik légkondicionált.
A táborban számtalan konyha és fürdő helyiség van. A zarándokok csomagjait szín- és számkóddal látják el, nehogy elvesszenek. A hatalmas létesítményt za után hozták létre,, hogy 1997-ben egy, a sátrak között kiütött tűzvész során közel 350 ember halt meg.

Ha a tábort a hazájukból elűzött szírek rendelkezésére bocsátanák,
a menekültek 75%-át képesek lennének befogadni.
Ha a 4 millió emberből 3 milliónak nem rettenetes körülmények között, megfelelő ivóvíz és élelem ellátás nélkül, télen sokszor fűtetlen sátrakban kellene vegetálnia, akkor minden bizonnyal Európába is sokkal kevesebben akarnának továbbmenni.

Szaúd-Arábiában jelenleg mintegy félmillió szíriai állampolgár él - ám ők nem menekültek. Egyrészt jó részük feltehetőleg már a háború előtt is ott dolgozott, másrészt az ország nem írta alá a genmfi menekültügyi egyezményt, így lényegében bárki, bármilyen okból is érkezik hozzájuk, annak nincsenek olyan jogai, mint egy menekültnek.

A dúsgazdag öböl-menti államok azzal szoktak védekezni, hogy embereket ugyan nem fogadnak be, ám komoly összegekkel támogatják a jordániai, törökországi és libanoni menekült táborok fenntartását. Ez igaz is. Ám az azért erősen árnyalja a képet, hogy
a minai luxustábor létesítése 204 milliárd rialba (54 milliárd dollárba) került, míg Törökországnak 50 millió dollárt adtak az ottani szír menekültek ellátására.
Kuvait, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar 2013-ban összesen dobtak össze 700 millió dollárt erre a célra.

Rijad legutóbbi nagylelkű felajánlása az volt, hogy ugyan továbbra sem fogadnak be egyetlen menekültet sem, de készek 200 mecsetet építeni azoknak, akik Németországban kötöttek ki. Ha emellé még odatesszük, hogy biztonságpolitikai körökben nagyjából evidenciának számít, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida Szaúd-Arábiából és Katarból kapja a legtöbb támogatást, akkor tényleg falhoz vágjuk a monitort.

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version

NUJ, ITT A MEGOLDÁS !!!!! :)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.11. 20:26:40

@kvadrillio: Ez van. Sajnos európa baleknak van nézve. Jogosan..
süti beállítások módosítása