Tudod-e, hogy hol van a Danubius-kút?
2015. május 06. írta: Serendipity87

Tudod-e, hogy hol van a Danubius-kút?

cimke_tudode.jpg

A Kálvin tér közepén, ahol ma csak autóút és villamosmegálló van, egészen a második világháborúig egy szökőkút állt. A kút felállítását 1869-ben indítványozták a Pesti Első Takarékpénztár Kálvin téri megnyitásakor. A díszkút terveit Cziegler Gyula pályaművének felhasználásával Ybl Miklós jegyezte, kivitelezésével pedig a Ney Ede és Társa céget bízták meg. Szobrait Fessler Leo mintái alapján Brestyánszky Béla, a többi díszt pedig Marchenke Vilmos készítette el. Végül 1883 októberében adták át a fővárosnak.

A szökőkút a Danubius-kút nevet kapta, mivel négy szobra hazánk négy folyamát, a Dunát, a Tiszát, a Drávát és a Szávát ábrázolta. Oszlopának törzsét domborművű delfinek, kagylók és csigák ékesítették.

A második világháború során a Danubius-kút nagyon megsérült, ezért lebontották. Széttört darabjait újrafaragták, s 1959-ben áthelyezték az Erzsébet téri parkba, ahol ma is látható.

Egy valaki azért megmaradt az eredeti csapatból. Száva még ma is ott ül a Két Oroszlán nevezetű ház udvarán (Kálvin tér 9.), és várja, hogy meglátogassa valaki, és elmesélhesse a történetét.

Ha kíváncsi vagy a régi fogadóépületre, az ott ülő Szávára és a Danubius-kút mai lelőhelyére, akkor kattints...

danubius-kut_1883k_1-bpkep_fszek_hu.jpg

A Danubius-kút 1883 körül - Forrás: bpkep.fszek.hu

Forrás: http://mno.hu/, http://lasdbudapestet.blogspot.hu

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr37408790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása