Mikor van Budapest születésnapja?
2015. április 26. írta: Serendipity87

Mikor van Budapest születésnapja?

Foglalkozunk a múltjával, a jelenével, a jövőjével, az épületeivel, a benne élt és most élő emberekkel, itt éljük a mindennapi életünket, szeretjük és csodáljuk, mégsem ismerjük igazán! Ha hisszük, ha nem, kedvenc fővárosunknak is van születésnapja. Ma már fogalmunk sincs erről a dátumról, pedig elődeink nagyon komolyan számon tartották! (Elöljáróban annyit, hogy most nem a két város egyesítéséről (1873) van szó!)

Az Esti Újság 1903. október 23-ai számában arról ad hírt, hogy a főváros vezetése igazságtalanul elfelejtkezett egy rendkívül fontos eseményről. A méltatlankodó írás a városi vezetőség szemére veti, hogy azon a napon nem rendezett semmiféle ünnepséget, pedig nem kisebb dologról volt szó, mint Budapest születésnapjáról.

Október 23. a mai Magyarországon egy jeles dátum, amely napon az 1956-os forradalomról, és szabadságharcról emlékezünk meg. Ez a nap azonban pontosan egybeesik Budapest születésének napjával, amelyről már 1903-ban is megfeledkeztek, holott abban az évben lett 200 éves!

binder_janos_budai_nyomat-hu_wikipedia_org.jpg

1.kép Binder János Fülöp-Buda az 1700-as évek végén - Forrás: hu.wikipedia.org

 

Az 1700-as évek elején Magyarország éppen gyógyulófélben volt a hosszú török hódoltság sebeitől. Számos város és település igyekezett újjáépülni, s újjászervezni az életét. Ezek közé tartozott Buda és Pest városa is (hiszen akkor még két külön város volt). A fejlődésük elősegítése érdekében I. Lipót király olyan privilégium levelet adományozott a két városnak, amelyben  Buda és Pest is visszakapta szabad királyi városi jogainak egy részét, s amelyben Budát "főváros"-ként nevezi meg. Ez történt 1703. október 23-án. A két város ezzel újjászületett és elkezdhette a mai napig tartó fejlődését, vagyis megszületett.

buda_1700-as_evek-bpkep_fszek_hu.jpg

2.kép Buda az 1700-as években - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Elődeink nagyon is fontosnak tartották ezt a dátumot, hiszen egy egészen hosszú tudósítás szól arról, hogy 1803-ban milyen pompával ünnepelték meg a két város 100 éves születésnapját. Ez a hagyomány az idők folyamán, sajnos véget ért.

E miatt rótta meg az Esti Újság is Budapest vezetőségét 1903-ban, hiszen már akkor elfeledkeztek róla. Ezek után ne csodálkozzunk, hogy ma már nem is tudunk erről a jeles eseményről!

pesti_dunapart_1865-bpkep_fszek_hu.jpg

3.kép Pesti Duna-part 1865 - Forrás: bpkep.fszek.hu

Most, hogy már tisztában vagyok ennek a napnak a jelentőségével, egy biztos: innentől kezdve én minden október 23-án megemlékezem Budapest szülinapjáról is, hiszen legalább olyan fontos ünnep, mint bármelyik másik! Ha teheti, mindenki emlékezzen meg róla (ki hogy szeretné megünnepelni)! Az idén leszel 312 éves, úgyhogy Boldog Szülinapot Budapest!

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr737399854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása