Leesett egy kődarab? Mit számít, ha nem ölt meg senkit!
2015. június 22. írta: Serendipity87

Leesett egy kődarab? Mit számít, ha nem ölt meg senkit!

Olyan sok mindent tudunk már a századfordulós budapesti polgárról: hol lakott, mit evett, hogyan öltözködött és melyik kávéházba járt. Arról azonban a legtöbb esetben fogalmunk sincs, hogy mi járhatott a fejében, hogy hogyan is gondolkodhatott. Egy szerencsés-szerencsétlen eset ellenben a segítségünkre lehet ebben.

kalap-fortepan_hu.jpg

Egy budapesti polgár - Forrás: fortepan.hu

 

1904 májusában történt, hogy Budapest egyik legnépesebb helyén (a pontos helyet, sajnos nem ismerjük) egy hatalmas kődarab esett le az egyik épület kőpárkányáról, de szerencsére senkinek nem történt baja, mert éppen akkor senki nem járt arra. Budapest Főváros Tanácsa (amely akkoriban a várost irányította) azonban semmit sem reagált erre az esetre, s ez egyáltalán nem lepte meg a fővárosiakat. Íme, a budapestiek gondolkodása erről a bizonyos esetről a Pesti Napló közvetítésében:

andrasy_ut1-bpkep_fszek_hu.JPG

Akár itt is történhetett... Andrássy út - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

„De ha egy kissé elgondolkodunk a dolgon és pedig budapesti ésszel gondolkozunk, érezni kezdjük, hogy bizony egy kis szerencsétlenség is van ebben a nagy szerencsében. No, mert budapesti ember jól tudja, hogy a hasznos intézkedések plántáját embervérrel kell meglocsolgatni. Ha van emberhalál, akkor a Tanács nyomban kész megtagadni önmagát és a legbölcsebb intézkedésekre is hajlandó. Ilyenkor nemcsak hogy eltrafálja a nemes célt, de a legtöbbször túl is lő rajta. Ellenben, ha nincs emberhalál, akkor – bölcs intézkedés sincsen. Ennélfogva hiába pottyant le az a szörnyű nagy kő. Intelmére ugyan senki sem fog hederíteni, mert hiszen kiderült róla, hogy teljesen ártalmatlan mennykő volt és még egy rongyos lézengőt sem tudott agyonütni. Tehát a Tanács várni fog. Várni fog mindaddig, amíg a mindig éber Gondviselés valami hatásosabb intőjelt nem küld a földre. Olyat, amely legalább néhány embert szétlapít, és amelyről alaposan kisopánkodhatja az ember magát. Addig is a málladozó kőpárkányok tovább fognak málladozni és omladozni, orvoslásukra jobb… azaz, hogy rosszabb időket várva.”

Az idők változnak, de ez nem feltétlenül igaz mindenre…

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

Forrás:

Pesti Napló 1904. május 3. (OSZK Mikrofilmtár)

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr17508476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása