Bikaviadal Budapesten?
2015. június 08. írta: Serendipity87

Bikaviadal Budapesten?

Már elődeink is tudták, hogy hogyan kell jól érezni magukat. A 20. század eleji Budapesten a legfőbb szórakozási lehetőségek közé tartozott a színház, az orfeum, a kávéház és a kiskocsmák is. Azonban 1904-ben ennél is többre vágytak a budapesti polgárok, ezért a szórakozás egy egészen más formáját próbálták ki. 1904 júniusában, spanyolok módjára, bikaviadalt rendeztek a budapestiek az Állatkertben, amelynek lebonyolítására még egy kör alakú arénát is felépítettek.

1904_vasarnapi_ujsag-bparchiv_hu.jpg

Korabeli kép a Vasárnapi Újságból - Forrrás: bparchiv.hu

 

A bikaviadalt egy Ponly Fils nevű torreádor vezette, aki már az első estén megsérült, ugyanis az egyik bika megszúrta a szarvával az egyik lábát.

pouly_fils-szeretlekmo_hu.jpg

Pouly Fils, híres matador - Forrás: bparchiv.hu

 

Az esemény hatalmas érdeklődésre tett szert, így a tervezett 3 előadáson túl, még legalább 7 alkalommal láthatta a budapesti közönség a torreádorok és bikák küzdelmét.

A bikaviadalra egy jegy nem került sokba, hiszen egy Páholyszék ára 12,50 korona, míg egy III. rendű számozott ülőhely ára 2 korona volt. Viszonyításképpen mondom, hogy egy rendelőorvos havi bére 1600 korona körül, egy kórházi konyhai segéd havi keresete pedig 200 korona körül mozgott. Vagyis a lehetőség szinte mindenki számára adott volt.

Tökéletesen azonban még ezzel sem voltunk elégedettek. Az első előadás után a Pesti Napló így foglalta össze a közönség véleményét: „miért mentünk oda, ahol ha vértelen a mulatság, akkor unalmas, ha pedig véres „sikerű”, akkor szörnyű kegyetlenség!”

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is. 

Források:

Pesti Napló, 1904. május (OSZK Mikrofilmtár)

http://bparchiv.hu/index.php?action=gallery&gallery_action=show_object&type=cms_image&object_id=2501

http://bparchiv.hu/index.php?action=gallery&gallery_action=show_object&type=cms_image&object_id=2502

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr77469818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása