Kreatív bűnözők - Az áldetektív
2015. június 03. írta: Serendipity87

Kreatív bűnözők - Az áldetektív

cimke_fektetortenetek.jpg

A csalók és tolvajok kreativitása nem ismer határokat, főként, ha arról van szó, hogy hogyan cserkésszék be szerencsétlen áldozataikat. A múlt század eleji Budapestnek is meg voltak a saját lókötői, akik képesek voltak bármit kitalálni, csakhogy egy kis pénzhez jussanak. 

Erre bizonyítékul ezt a megtörtént esetet találtam a Pesti Naplót olvasva (szóval tényleg nem én találtam ki): egy napon Henika Róza szakácsnőhöz, aki a Népszínház utca (amely régen Sertéskereskedő utca volt) 27. számú házban lakott, beállított egy fiatalember, aki azt állította magáról, hogy detektív, aki azért jött, mert a szakácsnő ellen lopás miatt feljelentést tettek. Az állítólagos detektív felszólította a szakácsnőt, hogy kövesse. A szakácsnő, bár nagyon elcsodálkozott rajta, hogy valaki lopással vádolja, követte a fiatalembert. Egyébként sem mert ellent mondani neki, mert a fiatalember meglehetősen határozott volt. (Az persze eszébe sem jutott, hogy igazolványt kérjen a "detektív"-től.) Henika Róza lement vele az utcára, s ott a "detektív" végül mégiscsak elengedte.

kihallgatas1905-bpkep_fszek_hu.jpg

Rendőrségi kihallgatás (1905) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

A szakácsnőt megelőzve a "detektív" visszatért a szakácsnő lakására. Ott azt mondta, hogy a szakácsnő küldte fel, ezzel belenyúlt a szekrényébe, s kivett onnan három zálogjegyet s egy pénztárcát, amelyben egy ezüst gyűrű volt. Mikor a szakácsnő hazaérkezett, akkor derült ki, hogy egy tolvajjal volt dolga, aki detektívnek adta ki magát.

A rendőrség végül elfogta az áldetektívet, akit Baron Richárd tizenkilenc éves csavargó, a főváros területéről kitiltott asztalossegéd személyében azonosítottak.

 

 Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

Források: 

Pesti Napló, 1904. október 14. (OSZK Mikrofilmtár)

http://bpkep.fszek.hu/WebPac_kep/CorvinaWeb?action=onelong&recnum=813304&pos=1

 

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr217508574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása