Tudod-e, hogy hol állt az egykori Népszínház?
2015. május 19. írta: Serendipity87

Tudod-e, hogy hol állt az egykori Népszínház?

cimke_tudode.jpg

Az egykori Népszínház nem máshol állt, mint a Blaha Lujza tér közepén, ahol most egy hatalmas beton placc és autóparkoló van.

blaha_ter_ma-nlcafe_hu.jpg

A Blaha Lujza tér ma - Forrás: nlcafe.hu

Sokan Nemzeti Színházként ismerik azt az épületet, amely itt volt, s ez nem véletlen, hiszen a Nemzeti Színház valóban ebben az épületben működött 1908-tól egészen 1965-ig, amíg le nem rombolták. De ezt az épületet eredetileg az 1875. október 15-én megnyitó Népszínház számára építették, amelynek repertoárján főként népszínművek és operettek voltak. Nem kisebb színészek játszottak benne, mint például Blaha Lujza (nem véletlenül hívják így a teret), Küry Klára, Fedák Sári, Vidor Pál és Ráthonyi Ákos.

nepszinhaz_1895_utan1_bpkep_fszek_hu.JPG

A Népszínház épülete 1895 után - Forrás bpkep.fszek.hu

A Népszínház sok operett bemutatónak adott otthont, kezdetben csak külföldi operetteknek (francia, osztrák, angol). De a Népszínház volt az a hely is, ahol a magyar operett megszületett 1902. december 20-án Huszka Jenő Bob herceg című operettjével.

fedak-bob_herceg-mek_oszk_hu.jpg

Fedák Sári a Bob herceg címszerepében (1902) - Forrás: mek.oszk.hu Magyar Színháztörténet II.

 

Emellett a szemben lévő utca, sem véletlenül lett Népszínház utca, amelyet egyébként előtte Sertéskereskedő utcának hívtak, mert ez az utca vezetett ki Kőbányára, s ott lakott a legtöbb sertéskereskedő. 1874-ben nevezték át az utcát a Népszínház után.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr847459114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.02.05. 15:06:20

Kár az épületért.
süti beállítások módosítása