Skandálva tanultak kötni a pesti kislányok
2015. szeptember 28. írta: Serendipity87

Skandálva tanultak kötni a pesti kislányok

„Szúrd föl, tűzd vissza, húzd ki!” Ez kicsit úgy hangzik, mint egy csatakiáltás… Pedig nem az. Ettől a mondattól volt hangos 1903-ban minden fővárosi leányiskola, hiszen ezt a mondatot kellett vagy százszor egymásután a lányoknak fennhangon elismételniük, ugyanis így tanultak harisnyát kötni.

varras-fortepan_hu.jpg

Varrás-kötés - Forrás: fortepan.hu

A kézimunka-oktatás módszere volt akkoriban a taktus szerint való kötés. Úgy tartották, hogy ez a legjobb mód, hogy a kislányok megtanuljanak kötni. Vagyis, ha százszor egymásután elismétlik, hogy: „Szúrd föl, tűzd vissza, húzd ki!”, akkor könnyebben elsajátítják a kötés alapjait.

dozsa_gorgy_uti_leany_nepiskola_-fortepan_hu.jpg

Dózsa György (Aréna) úti Leány Népiskola tanulói - Forrás: fortepan.hu

Ez a tanulási módszer azonban nem hozta meg a kívánt eredményeket, ezért felülvizsgálták annak szükségességét. 1903 márciusában szaktanácskozás volt a női kézimunkáról a városházán Bárczy István dr. tanácsos (1901-1906 között a közoktatási ügyosztály vezetője volt) elnökletével, s az értekezlet leszavazta a taktus szerint való kézimunka-oktatást, így végül megszűntek a csatakiáltásszerű skandálások a leányiskolákban.

 

Forrás:

Pesti Napló, 1903.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr387806692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaszfej 2015.10.02. 18:07:26

Mint mantra megadja a munka ritmusát, de a mozdulatsor megtanulásában nem segít.
süti beállítások módosítása