Így blicceltek egykor a pesti villamoson
2019. május 16. írta: Serendipity87

Így blicceltek egykor a pesti villamoson

A pesti ember hihetetlenül kreatív. Főként olyankor, ha egy rendszert kell kijátszani, vagy a fizetést megúszni. Mégis hogyan lehet egy olyan villamoskocsin ingyen utazni, ahol folyton ott járkál a kalauz? A megoldás egyszerű: ne vegyük észre! Létezhet, hogy ez működik? Igen, és ezt a régi pestiek be is bizonyították!

Manapság sem ismeretlen jelenség az ingyen utazó utas a fővárosi tömegközlekedés eszközein. Nem volt ez másképp 100 évvel ezelőtt sem, azzal a különbséggel, hogy a mai bliccelőknek igencsak egyszerű a dolguk, hiszen nem minden járaton ellenőrzik az utasok jegyét. Ezzel szemben a múlt század eleji pesti villamosok valamennyi kocsiján utazott egy kalauz is, aki folyamatosan járkált a villamoskocsin és felszólította az utasokat, hogy váltsák meg a jegyüket (mert akkoriban ezt a kalauznál tehették meg).

nagykoruti_villamosok_a_podmaniczky_es_terez_korut_sarkan_1890-es_evek_bpkep_fszek_hu.JPG

Nagykörúti villamosok a Podmaniczky és Teréz körút sarkán. (1890-es évek) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Ez a tényező viszont mégsem gátolta meg a múltszázad eleji fővárosi polgárokat abban, hogy mégis ingyen utazzanak. Természetesen ehhez arra volt szükség, hogy a kalauzt valamilyen módon kijátsszák. De mégis hogy lehetett ezt megtenni?

Gábor Andor (1884-1953) az örök kritikus író, dalszövegíró egyik munkájában több jól bevált bliccelési módszerrel ismeretet meg minket.

Az egyik legalapvetőbb módszer, hogy úgy tesz az ember, mintha nem venné észre a kalauzt. Ennek több technikája is volt:

  • egyszerűen szórakozottnak tettetjük magunkat, és mindenfelé leskelődünk
  • kezünkbe veszünk egy újságot, és nagyon belemerülünk az olvasásba
  • ha esetleg ismerős utazik velünk, akkor komoly beszélgetésbe mélyedünk vele (akkor is, ha máskor inkább elkerüljük)
  • kint állunk meg a villamos peronján (akkoriban külső és belső része is volt a kocsiknak) és inkább a forgalomra figyelünk, mint a bentről minket szólongató kalauzra
  • esetleg, ha a kalauz már járt kint a peronon (és valószínűleg oda már nem megy vissza), akkor bentről kimegyünk, mintha csak le akarnánk szállni, és megint csak nem halljuk, ha a kalauz kiszól

 

59_sz_villamoskocsi_1893k_bpkep_fszek_hu.jpg

Az 59. sz. villamoskocsi. (1893 körül) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

A másik módszer ennél egyszerűbb volt, mégsem játszhatta ki akárki. Az egykori pesti villamoson ugyanis létezett a szabadjegy fogalma, amely egyfajta tiszteletjegyet jelentett, s a tulajdonosa gyakorlatilag ingyen utazott. De nem kaphatott akárki szabadjegyet, csak bizonyos köztiszteletben álló, vagy hivatali személyek rendelkezhettek vele, ráadásul a szabadjegy sem szólt örökre, hanem évente meg kellett újítani. Hogy hogyan lehetett a szabadjeggyel bliccelni a pesti villamoson?

A szabadjegy fogalma nemcsak a pesti villamoson létezett, hiszen pl. a MÁV vasúti vonalain is használták. A vasúti utazások során azonban minden esetben a kalauz ellenőrizte a szabadjegy meglétét, nem úgy a pesti villamoson. A pesti villamoson, ha valaki szabadjeggyel bírt, elég volt annyit mondania, hogy „Szabadjegy”, s ha elég úriemberes volt a külseje, a kalauz nemhogy kérte volna a jegyét, hanem egyszerűen szalutált neki, és továbbment. Vagyis a szabadjegy egyfajta presztízst jelentett, de csak úri külsővel. Előfordult, hogy valaki ezt az adut próbálta meg kijátszani, mint például az a hivatalnok, aki 1902 januárjában többször úgy utazott a villamoson, hogy bemondta „Szabadjegy”, de végül valakinek gyanússá vált az illető, s amikor ellenőrizték, természetesen nem tudta a szabadjegyét felmutatni.

villamos3-iho_hu_1.jpg

Régi villamos az Oktogonnál (1887) - Forrás: Kubinszky-Lovász-Villányi: Régi magyar villamosok. Budapest Városvédő Egyesület, Bp., 2000.

 

Végül egy anekdota lezárásként:

Rózsahegyi Kálmán (1873-1961), a Nemzeti Színház egykori színésze, éppen a szabadjegye miatt járt pórul 1902 áprilisában. A színész ugyanis ekkor kapta meg a szabadjegyét a villamosra, s amikor először utazott vele, s a kalauz hozzálépett, ő bemondta, hogy „Szabadjegy”, de közben jóhiszeműen be is akarta mutatni a jegyét, amely a pénztárcájában volt. A tárcájában viszont volt egy igen ritka, értékes szivar is, amelyet egy különleges alakalomra tartogatott. A színész legnagyobb döbbenetére a kalauz, a felé nyújtott tárcából, nem a jegyet, hanem a szivart vette ki, és megköszönte, mert azt hitte, hogy a színész megkínálta, hiszen a jegyét nem kérte volna. Így jár az, aki nem ismeri a pesti villamos etikettjét…

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

Forrás:

Gábor Andor: Pesti sirámok. Szépirodalmi Könyvkiadó, Bp., 1958.

Pesti Napló, 1902. január 24.

Pesti Napló, 1902. április 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6214828014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.16. 17:36:10

Ma ez spangli lenne.

gigabursch 2019.05.16. 19:43:26

Régen volt, hogy is volt...
Köszönöm

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2019.05.16. 21:24:49

Pár éve is ingyen lehetett utazni buszon villamoson csak elkellett olvasni az ablakra ragasztott "Utazási tudnivalókat". Abban ott volt feketén fehéren, hogy hogyan. Büntetést sem reszkirozott meg az utas ha idézte a megfelelő részt. Biztos vagyok benne, hogy szinte senki sem olvasta el vagy nem tudta értelmezni rendesen. Én az életben nem vettem jegyet. Nem volt kötelező. Aba Botond és körei az én pénzemből biztos nem sikkasztott. Hozzateszem 90-től már autóval jártam, de olykor előfordult, hogy nem. Akkor jól jött az Utazási ismeretek ellenőrökel való szembesitese.

Mikrobi 2019.05.17. 11:23:42

@Chaoyang: nem hát, a te utazásodat mi fizettük

mbazs 2019.05.17. 14:31:28

Rózsahegyi Kálmán, a magán-színiiskola alapítója? Wow :)

Albu 2022.02.12. 23:19:37

@Tesztelo.hu: Tippem szerint kizáratta magát az utazásból.
süti beállítások módosítása