Kreatív bűnözők - Az álpénztárca
2015. június 19. írta: Serendipity87

Kreatív bűnözők - Az álpénztárca

A régi budapesti csalók kreativitásának csak a csillagos ég szabott határokat. Volt, aki detektívnek adta ki magát és volt, aki konyaknak mondott festett, cukrozott vizet árult. A csalás következő furfangos mestere, név szerint Kulinek Ágoston (35 éves, munkanélküli), egészen másként próbált kicsalni néhány koronát egy utcán sétálgató szakácsnőtől.

a_mai_teleki_ter.JPG

A mai Teleki tér - Forrás: google.hu/maps

 

Konai Ida (a szakácsnő) gyanútlanul sétált keresztül a Teleki-téren 1904 októberében. Ott találkozott Kulinek Ágostonnal, aki úgy tett, mintha egy pénztárcát talált volna. A csaló a pénztárcába belerakott egy rézfülbevalót, és még egy jótállási nyilatkozatot is hamisított hozzá. Azt mondta a szakácsnőnek, hogy adjon neki 5 koronát, és akkor az övé lehet a pénztárca és a fülbevaló is.

Hogy honnan szerezte a pénztárcát és a fülbevalót, ezt nem tudjuk! Bár biztosan nem került neki sokba, különben nem használta volna ilyen módon pénzszerzésre. De ki használ egyáltalán egy pénztárcát arra, hogy másoktól pénzt csaljon?

A csalónk, azonban hiába tett ilyen erőfeszítéseket azért a néhány koronáért, mert egy nyomozó éppen akkor arra járt, s a gyanús alakot bevitte a rendőrségre, ahol letartóztatták.

ujjlenyomat_vetel_a_nyomozo_osztalyon_1905_bpkep_fszek_hu.jpg

Így vehettek ujjlenyomatot Kulinek Ágostontól is (1905) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Forrás:

Pesti Napló, 1904. október 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr927546158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2015.06.19. 15:29:55

Ezt tavaly csinálta meg apámmal egy kancigány az aluljáróban, tárca nélkül, "talált" aranygyűrűvel. Szerencsére a fater átlátta a dolgot.
Szóval nem kell aggódni, vannak, akik ma is ápolják ezeket a nemes hagyományokat.

pushup 2015.06.19. 18:42:11

gagyizás
egyszer én is összefutottam vele, de nekem olyannyira átlátszó volt, hogy nem értettem, hogy él meg a trükk másoknál.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.06.19. 20:45:21

Elképesztően sokan bedőlhetnek ilyesminek.
Amikor meghírdetek valami elektronikai cuccot apróhirdetésben, mindig jönnek a hízelgő levelek, hogy nagyon tetszik az áru, még postára is adnának egy elképesztően nagy összeget, paypallal küldik a pénzt, jujjdejó, adjam fel postán, valahová afrikába. (Ha végigjátszod a dolgot, akkor egy olyan e-mailt küldenek, mintha a paypaltől jött volna, hogy ott a pénz a számládon. Ami persze, több sebből vérzik, a nagyon buták olyat küldenek, ami kb 5-6 évvel ezelőtti formátum, de nyilván nem azokra mennek rá, akik konkrétan használják is a paypalt...)
Kérdeméncsókolom ezt ki szopja be? Nyilván azért csinálják, mert sokan. Mekkora a sikerráta? 5-10%-os? 1-2%?
süti beállítások módosítása