Tudod-e, hogy Budán mi volt egykor a "déli harangszó"?
2015. június 04. írta: Serendipity87

Tudod-e, hogy Budán mi volt egykor a "déli harangszó"?

A múlt század elején a budaiak egy különleges hagyományt őriztek. Budán ugyanis nem harangozták, hanem lőtték a delet. A déli lövések helyszíne az 1854-ben Ferenc József által alapított Budai Császári Királyi Főreáltanoda (röviden Budai Főreál) volt, amely aztán 1920-ban felvette Toldy Ferenc nevét. Ez az intézet a mai napig fennáll.

toldy_realiskola-toldygimnazium_hu.jpg

A Budai Főreál - Forrás: toldygimnazium.hu

 

A mikrofilmtárban, a múltszázad eleji sajtót böngészve, rátaláltam egy 1904-ben íródott cikkre, amely részletes leírást ad erről a bizonyos lövésről. A déli lövés úgy történt, hogy minden délben a pedellus (vagyis iskolai segéd, azaz gondnok) kiállt a Főreál udvarára és elsütött egy mordályt (amely tölcséres csövű pisztoly vagy puska volt), s a lövés visszhangja egész Budát bejárta. Így mindenki tudta, hogy dél van.

mordaly.jpg

Ez egy mordály - Forrás: pinterest.com

 

A cikk azonban arról is tudósít, hogy ennek a nem mindennapi hagyománynak kis híján vége lett. Az történt ugyanis, hogy a delet jelző mordály elromlott, s az iskola megkérte Budapest Főváros Tanácsát, hogy javíttassa meg. A Tanács ellenben nem értette, hogy miért kellene, hogy Budán a delet lövéssel jelezzék, s ez neki még külön pénzbe is kerüljön, azon felül, amit már idáig is fizetett. Hiszen így is évente 200 koronát adott a Tanács a mordály feltöltésére, amely egyébként egy kórházi konyhai cseléd havi fizetésével volt egyenlő. A Tanács ennélfogva elhatározta, hogy a puskát nem javíttatja meg, és új puskát sem vesz, sőt még a 200 koronát is beszünteti. A budaiak ezen szörnyen felháborodtak, s előterjesztést intéztek a Tanácshoz, hogy inkább ingyen elvégzik a déli lövést, csak ne szüntessék be ezt az egyedülálló tradíciót.

A Tanács végül beadta a derekát, s ez a különleges déli jelzés még az 1940-es évek végéig fennmaradt. Az 1940-es években azonban már nem a pedellus, hanem a fizikatanár intézte a déli lövést, és nem egy mordállyal, hanem egy mozsárlövővel.

toldy_gimi_terkep-google_hu-maps.JPG

A Toldy Ferenc Gimnázium - Forrás: google.hu/maps

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

Forrás:

Pesti Napló 1904. október 14. (OSZK Mikrofilmtár)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Toldy_Ferenc_Gimn%C3%A1zium

http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=958

http://toldygimnazium.hu/index.php/f/g/120/iskolatortenet

 https://www.pinterest.com/pin/541346817683803868/

https://www.google.hu/maps/place/Toldy+Ferenc+Gimn%C3%A1zium/@47.504774,19.035638,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x4fe398e01a248850

 

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr787511950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása