10 érdekes tény a múltszázad eleji Budapestről
2016. február 05. írta: Serendipity87

10 érdekes tény a múltszázad eleji Budapestről

Budapest mindig is egy érdekes és izgalmas hely volt. A benne élők sokszor a maguk módján próbálták meg alakítani a város sorsát, s ez gyakran szokatlan döntésekhez és helyzetekhez vezetett. Most összegyűjtöttem néhány hétköznapi, mégsem mindennapi dolgot, amelyek színesítették az egykori Budapest életét. 

 

1. Egy miniszteri rendelet 1903-ban eltörölte az „állóhely” fogalmát a budapesti villamosokon, így egy ideig csak az utazhatott a villamoson, akinek volt ülőhelye.

villamos3-iho_hu.jpg

Régi villamos az Oktogonnál (1887) - Forrás: Kubinszky-Lovász-Villányi: Régi magyar villamosok

 

2. Budán egykor nem harangszóval, hanem egy lövéssel jelezték a delet. A déli lövést a mai Toldy Ferenc Gimnázium, egykor Budai Főreáliskola udvarán adta le az intézmény gondnoka.

 budai_foreal_1900k_-egykor_hu.JPG

A Budai Főreál 1900 körül. - Forrás: egykor.hu

 

3. Budapesten 1904 júniusában spanyol módra, bikaviadalt rendeztek. Az esemény kedvéért még egy kör alakú arénát is építettek az Állatkertben.

 1904_vasarnapi_ujsag-bparchiv_hu.jpg

Korabeli kép a Vasárnapi Újságból (1904) - Forrrás: bparchiv.hu

 

4. A múlt század eleji pesti utca látképéhez hozzátartozott az utcán áruló virslifőző. Kétkerekű kis kazánját tolva szolgálta ki virslivel és tormával az éhes utcai népet: az utcaseprűket, a konflisok kocsisait, az utcalányokat stb.

 20150806_134406.jpg

Grafika egy virsliárusról. - Forrás: Magyarország története képekben. Gondolat, 1971.

 

5. A Vígszínház, amely 1896. május 1-jén nyitotta meg kapuit, építésekor még egyetlen ház sem állt körülötte, mondhatni az akkori Lipótváros egy nagy pusztájának közepén helyezkedett el. A most körülötte lévő bérpaloták csak utána épültek fel. A korabeliek nem is értették, hogy hogyan lehet egy ilyen kietlen vidékre színházat építeni, ahol gyakoriak voltak az utcai rablások. A színház azonban olyan mértékben emelte a környék telkeinek értékét, hogy az ingatlantulajdonosok érdekeltté váltak az építkezésben.

 vigszinhaz1897-bpkep_fszek_hu.JPG

A Vígszínház épülete 1897-ben - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

6. 1929-ben Krúdy Gyula disznóvágást rendezett a Margitszigeten. (1918-1930 között ugyanis ott lakott.)

 disznovagas-fortepan_hu.jpg

 Valahogy így vághatott disznót Krúdy is... (A kép Solymáron készült 1925-ben.) - Forrás: fortepan.hu

 

7. A Kálvin tér közepén régen egy szökőkút állt, amelyet Danubius-szökőkútnak neveztek. A kút a II. világháborúban nagyon megsérült, ezért elbontották. Másolata ma az Erzsébet téren látható.

 danubius-kut_1883k_1-bpkep_fszek_hu.jpg

 A Danubius-kút 1883 körül - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

8. A 20. század elején még fizetni kellett annak, aki egy pesti köztéri padon szeretett volna ülni. A padok ugyanis Buchwald Sándor vas- és fémbútorgyáros tulajdonát képezték. Az ő általa fizetett ún. „Buchwald nénik” pedig padról padra járva behajtották mindenkitől az üldögélés árát.

 korzo_1910-szeretlekmagyarorszag_hu.jpg

 A pesti dunaparti korzó ülőhelyekkel. - Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

 

9. A Duna parton állt egykor Stein Náthán, dúsgazdag gabonakereskedőnek négyemeletes háza. Az épület sok halál tanúja volt, hiszen számos öngyilkosságot követtek itt el úgy, hogy leugrottak a ház tetejéről. A sort Nyáry Pál, Pest megye 1848-ban nagy szerepet játszó alispánja nyitotta meg, majd a rohamosan szaporodó öngyilkosságok ellen védekezve a háziúr csakhamar kénytelen volt dróthálót kifeszíteni az udvar fölé. Az épületet később elbontották, majd a helyén működött a Ritz Hotel.

stein-haz_1880k_bpkep_fszek_hu.JPG

A Stein-ház 1880 körül. - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

10. A Vigadó előtti téren egykor egy vendégkávéház állt, amelyet csak „Hangli”-nak neveztek. Ez a kis teraszos kávéház, vagy ahogy régen nevezték kioszk, Hangel Márkus tulajdonában állt, aki a legenda szerint Deák Ferenc egykori pincére volt. A budapestiek egyik közkedvelt helye volt a "Hangli", de 1932-ben lebontották, úgyhogy ma már nyoma sincsen.

hangli_1900k_bpkep_fszek_hu.JPG

A Vigadó épülete előtte a Hangli-val 1900 körül. - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr658357246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása