Ezer karácsonyfa ünnepe
2015. december 17. írta: Serendipity87

Ezer karácsonyfa ünnepe

Az adakozás nagyon nemes és emberi gesztus. Ilyenkor karácsony környékén az emberek sokkal többet adományoznak a rászorulók számára. A századfordulón elsősorban az előkelő hölgyek tisztje volt az adományok gyűjtése, s az adományozó ünnepségek megszervezése. Mindig sok volt a rászoruló ember, de az első világháború idején a számuk megsokszorozódott. 1914 decemberében egy olyan jótékonysági ünnepséget szerveztek a Vigadóban, amelyen ezer karácsonyfát állítottak fel, s osztottak szét a háború miatt rászoruló gyermekeknek.  

Az ünnepséget Gróf Andrássy Klára felhívására 1914 decemberében az előkelő családok lányai, s a főváros tehetősebb polgári családjainak gyermekei rendezték meg. Ezzel a rendezvénnyel elsősorban az I. világháborúban részt vevő katonák és a háború miatt szűkölködő családok gyermekeinek karácsonyát szerették volna szebbé tenni. Ennek érdekében a lelkes rendező-bizottság és gróf Andrássy Klára - az Uránia Országos Nővédő Egyesület elnökeinek, gróf Andrássy Gyulánénak és Bán Dezsőnének vezetése alatt - heteken át fáradhatatlanul gyűjtötte az adományokat.

ezer_karacsonyfa_bpkep_fszek_hu.JPG

Ezer karácsonyfa ünnepe a Vigadóban (1914) - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Már az ünnepség megkezdése előtt hemzsegett a Vigadó környékén a sok ezer kis gyermek, akiket fehér-ruhás rendező lányok kézen fogva vezettek a Vigadó nagytermében felállított, gazdagon díszített karácsonyfák alá, amelyek körül játékokkal megrakott asztalok sorakoztak.

Az ünnepség után, amelyen Váradi Aranka, a Nemzeti Színház tagja is fellépett, következett az ajándékok kiosztása. Több mint 2000 gyermek kapott ruhát, cipőt, télikabátot és játékot, s ezenfelül még legalább 2000 gyermek könyvet és játékot, s mellé mindegyik gyermek kapott még egy kis csomag süteményt és cukorkát is. A megajándékozott 5000 gyermeken kívül a „Gyermekszíve karácsony” bizottság még számos iskolának és egyesületnek juttatott karácsonyi ajándékokat és ruhákat.

Az adományokra mindig szükség van. Egy adomány sohasem jöhet későn, és sohasem lehet kicsi.

 

Forrás:

Vasárnapi Újság, 1914.

 

 Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr618175132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása