Az első hó a régi Pesten
2015. november 30. írta: Serendipity87

Az első hó a régi Pesten

Szombaton olyan dolog történt, amely az elmúlt években soha... November van, és Budapesten esett a hó! Igaz semmi nem maradt meg belőle, de az utóbbi időkben már ez is csodának számít! Erről jutott eszembe egy írás, amelyet még régebben találtam a Pesti Napló 1904-es számában. Ez a cikk leírja, hogy milyen is volt az első hóesés a régi Budapesten. Olyan valóságosan mutatja be a havas budapesti utcát, hogy az ember szinte úgy érzi, hogy ő maga is ott van, és részese a békebeli utcai forgatagnak. Íme a cikk:   

"Ma reggel szép csöndesen lehullott az első hó a pesti háztetőkre. Halkan jött, pelyhenkint jelentkezett, szerényen vonult be a köztudatba, szerényen, de kitartóan. Estére fehér szőnyeg mindenütt, fehér takaró a házak tetején, fehér sapka a gázlámpákon, fehér pokróc a komfortáblik tetején és fehér bokréta a satnya utcafák lombtalan ágain… És mindezekhez az a kellemes, diszkrét tompa zaj, ami a nagyvárosban a havat jelenti, a puha szőnyegen robogó kocsik csöndes, szinte lágy gördülése, a kocsisok kiabálásának eltompuló, intimebb hangja és amerre néz az ember, a villanyos lámpák sárga, vörös, kék, ibolya fénysávjai a csillogó fehér alapon…"

komfortábli: egylovas bérkocsi

havas_deak_ter-fortepan_hu.jpg

Havas Deák tér 1905-ben - Forrás: fortepan.hu

 

Nekem erről az írásról Csajkovszij Diótörőjének a nyitánya jut eszembe... Pontosan olyan a hangulata, mint ez a régi havas pesti utca. Hallgassuk meg mellé, és képzeljük azt, hogy ott állunk a régi pesti utca forgatagában, és közben esik a hó...

 Forrás: Pesti Napló, 1904.

 Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr938124794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2015.11.30. 14:09:26

Kösz a posztot! Ez tényleg remek írás, békebeli meghitt hangulat, nem is tűnik 110 évesnek. Más műfajból valamivel későbbiek:
www.youtube.com/watch?v=G4AN7nTU9ek
www.youtube.com/watch?v=KtDje6k-0f4

Balt 2015.11.30. 14:11:11

Most látom: a nicked bónusz! :) Már, ha egyre gondolunk, de a téma alapján úgy sejtem:
www.imdb.com/title/tt0240890

Balt 2015.11.30. 14:16:37

@Balt: Ejnye, újra én: belolvasva a blog felvezetőjébe, látom, a névadó nem a film lehetett, viszont vitathatatlanul (New York-i) téli hangulata van.

átlagállampolgár 2015.12.01. 09:04:13

Köszi ezt az iràst!!Sajnos ma nem igazàn lehet ilyen igènyes ès finom iràsokat olvasni az újsàgokban.Ès az igazi hóesèsre is vàrnunk kell..
Van helyette ààjjjphone 6-7-8-9-stb...Mennyivel de mennyivel jobb nekunk mai modern korben elo embereknek!!Igazan buszkek lehetunk!!:(
süti beállítások módosítása