A szerelem két sújtása
2015. november 09. írta: Serendipity87

A szerelem két sújtása

A szappanoperák világában a szövevényes szerelmi történetek, amelyek tele vannak ármánykodással, gyűlölettel, akár gyilkossággal is, egészen természetes dolgok. Ezek azonban egyáltalán nem megszokottak a hétköznapi életben. Egy nem mindennapi szerelmi történetre mégis találhatunk példát, amely az egykori Budapesten játszódott le, s amely jó alapot szolgáltatna egy szappanoperához.

csalad-fortepan_hu.jpg

Család (1900) - Forrás: fortepan.hu

 

Történetünk főhőse Tóth Károly pesti szénkereskedő. A história ott kezdődött, hogy a 40 éves Tóth Károly összeköltözött özvegy Horváth Jánosnéval (született Köcse Máriával) 1901-ben. Egy darabig jól megvoltak, csakhogy az özvegynek volt egy 22 esztendős hajadon leánya, aki szintén velük lakott, s egy idő után Tóth Károly teljesen belehabarodott a fiatal lányba. Ezek után a szénkereskedő szerelmével üldözte a lányt, aki irtózott a mostohaapjától, s ezt kereken meg is mondta neki. De Tóthot ez nem érdekelte, s a végén addig hajszolta szerelmével a lányt, hogy az úgy döntött, elköltözik. Amikor el akart menni, Tóth végső kétségbeesésében egy tőkére hajtotta a fejét, s azt kiabálta a lánynak, hogy ha már elhagyja, akkor üsse agyon a baltával, mert úgysem tud nélküle élni. A lánynak nem is kellett több bíztatás, felkapta a baltát, s lesújtott a férfi fejére. Tóth nem halt meg, de hatalmas sebbel szállították be a Rókus kórházba, a lányt pedig 1 évi börtönre ítélték.

asszony_es_lanya-fortepan_hu.jpg

Asszony és lánya (1900) - Forrás: fortepan.hu

 

A történetnek azonban itt még nincs vége. Tóth, miután felépült a sebeiből, a Konti utcában nyitott üzletet. Ezután szívében ismét fellobbant a szerelem özvegy Horváthné iránt, aki újra összeköltözött vele. Horváthné ellenben, hamar megunta az együttélést a szénkereskedővel, ezért elköltözött az Aréna út 52. szám alá, s hamarosan a börtönből szabadult lánya is hozzáköltözött. Amikor ezt megtudta Tóth Károly, rájött, hogy egyik nő nélkül sem tud élni, ezért elment Horváthnéhoz könyörögni, hogy újra költözzenek össze. Erre Horváthné olyan dühbe gurult, hogy fölkapott egy baltát, s a lányához hasonlóan, fejbe vágta a szénkereskedőt, pont ugyanazon a helyen, ahol a lánya is. Tóth Károly ismét megúszta a dolgot, s megint a Rókus kórházba került, az asszony pedig börtönbe.

Úgy látszik Tóth Károlynak 3 végzete volt: özvegy Horváthné, a lánya és a balta. Mind a három lesújtott rá, de egyik sem tudta megölni.

 

Forrás:

Esti Újság, 1905.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr938048044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása