A "nagyherceg" botránya az orfeumban
2015. október 29. írta: Serendipity87

A "nagyherceg" botránya az orfeumban

Mindenki szeretne néha más lenni. Egyszer valaki más bőrébe bújni, s kipróbálni, hogy neki milyen lehet. Persze általában magasabbra szeretnénk kerülni, többek akarunk lenni. A régi Budapesten is számtalan olyan munkásember élt, aki, ha csak egy pillanatra is, de szívesen belekóstolt volna az arisztokraták világába. Egy főpincér meg is próbálkozott ezzel, de igyekezete botrányba fulladt.

gundel_vendeglo-bpkep_fszek_hu.JPG

 Gundel vendéglője a Városligetben. Szerbusz Károly is ilyen pincér volt, igaz nem itt. - Forrás: bpkep.fszek.hu 

 

Szerbusz Károly, a városligeti Kovács-féle vendéglő főpincére volt. Mindenki nagyon kedvelte és tisztelte, azonban Szerbusznak volt egy igen rossz szokása. Mindig 3 hónapig gyűjtögette a pénzét a takarékpénztárban, majd kiválasztott egy napot, amikor szabadnapot vett ki, s az összes pénzét egy éjszaka alatt elmulatta, ráadásul úgy, hogy közben díszesen kiöltözött, s hercegnek adta ki magát. Pénze elszórásához mindig egy neves mulatót választott ki. 1904 szeptemberében a Fővárosi Orfeumot szemelte ki mulatozása helyszínéül. (Az orfeum egyébként egy zenés, táncos mulatóhely volt, amelynek a nézőterén a közönség rendszerint asztalok mellett ült, és ételt, italt fogyasztott. De az orfeum nem volt egy olcsó mulatság: általában a felsőbb rétegek szórakozóhelye volt.)

fovarosi_orfeum-postcards_hungaricana_hu.JPG

Fővárosi Orfeum a Nagymező utcában - Forrás: postcards.hungaricana.hu

 

Szerbusz Károly főpincér, tehát szépen kiöltözött, s élére vasalt nadrágjában, előkelő tartással, mint nagyherceg sétált be a Fővárosi Orfeumba 1904. szeptember 13-án este. Az Orfeum dolgozóinak azonban nem hagyott szép emlékeket. Már fél 11-kor olyan részeg volt, hogy a pincér kollégáit teljesen az őrületbe kergette a különféle rendeléseivel. A színpadon éppen zsonglőrök szórakoztatták a közönséget, s a részeg főpincérnek is sikerült ihletet adniuk. Szerbusz óriási ordítások között elkezdte ledobálni az emeletről az asztalán lévő dolgokat. Először egy ötfontos pezsgősüveg (amely nem egy olcsó portéka volt) repült a levegőben, de szerencsére senkit nem talált el, hanem a márványpadlón tört ezer darabra. Ezt követték egymás után a tányérok, a sótartó, a mustár, az evőeszközök… majdnem a pincérek is.

fovarosi_orfeum_belseje-bpkep_fszek_hu.JPG

A Fővárosi Orfeum belsőtere - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Az ámokfutó főpincért, akit az Orfeumban nagyhercegnek hittek, legalább 6 embernek kellett lefogni, és csak úgy tudták megfékezni. A rendőrök is megérkeztek időközben, s bekísérték a részeg főpincért a VI. kerületi rendőrkapitányságra, ahol Szerbusz reggelig kijózanodhatott, s újra ráébredhetett főpincér mivoltára.

 

Forrás:

Pesti Napló, 1904.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr428029418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása