Elfelejtett szakmák a régi Budapesten
2015. július 13. írta: Serendipity87

Elfelejtett szakmák a régi Budapesten

Sok szakmát és foglalkozást ismerünk, amely ugyanúgy létezett a múltban, ahogy ma is. Most is vannak pékek, pincérek, sofőrök, jogászok, orvosok, suszterek, szakácsok stb. Voltak azonban szakmák az egykori Budapesten, amelyek mára egyszerűen eltűntek (vagy esetleg más formában élnek tovább), s amelyekről talán soha nem is hallottunk, pedig a valamikori fővárosunk meghatározó elemeinek számítottak.

andrasy_ut1-bpkep_fszek_hu_1.JPG

Andrássy út - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Legelőször is lehetne említeni az utcán áruló virslifőzőket. Nem tudom, hogy hányan hallottak már róluk, de én személy szerint csak egy újságcikknek köszönhetően fedeztem fel őket. (És a félreértések elkerülése végett: itt most nem a mostani hot dog árusokról van szó.) Ezek a virslifőzők az utcán tolták kétkerekű kis kazánjukat, s virslivel és tormával várták az éhes vevőket, akik rendszerint nem a felsőbb rétegekhez tartoztak. Szívesen vásároltak tőlük az utcaseprűk, a konflisok kocsisai és az utcalányok is. A virslifőzők éjjel-nappal működtek, de munkájukat nem sokra becsülték. 1904-re a számuk igencsak megsokszorozódott, ezért a virslifőzők azzal a kéréssel fordultak a kereskedelmi miniszterhez, hogy az utcai virslifőzést sorolja az iparágak közé, még pedig olyan minősítéssel, hogy azt csak megfelelő ipari képesítés alapján lehessen gyakorolni. A miniszter persze, nem tett eleget a virslifőzők kérésének, azzal az indokkal, hogy a virslifőzéshez nem kell olyan szakértelem, amely indokolná, hogy iparág legyen. Ezért a szegény virslifőzők nemcsak az iparosodásból maradtak ki, de minden olyan szakirodalomból is, amely az iparágakkal, vagy a gasztronómiával foglalkozik. Számos könyvet néztem meg, hogy többet tudhassak róluk, de soha sehol nem említették meg őket. Az utcai virslifőzők tehát, a múlt szemeteskosarában végezték.

esku-ter1-bpkep_fszek_hu.JPG

Eskü-tér. Biztosan itt is árultak a virslifőzők, bár a képen nem látni. - Forrás: bpkep.fszek.hu

 

Egy másik ilyen elfelejtett szakmaként beszélhetünk az úgynevezett tűzlegényekről. Ezek a tűzlegények a régi kávéházak konyháiban dolgoztak. Fehér zubbonyt és papírból készült admirális-sapkát viseltek, s a feladatuk az volt, hogy folyamatosan megrakják a tüzet, vigyázzanak a tejre, hogy ki ne fusson, illetve a habot is ők verték fel. A kávéházak személyzetének fontos részét képezték, mégis csak ritkán említik őket.

kavehaz.jpg

Kávéház terasza 1913-ban, pincérekkel a háttérben - Forrás: fortepan.hu

 

A vízvezetékek kora előtt létezett egy olyan foglalkozás, amely ma már teljesen ismeretlen. A mai háztartásokban természetes a víz jelenléte: csak megengedjük a csapot, és máris ihatunk, fürödhetünk és főzhetünk. A 19. század végén azonban még a főváros sem járt élen a víz elvezetésében. Ezt a hiányt helyettesítették az úgynevezett dunavízhordók. A nevük is mutatja, hogy a Dunából hordták a vizet főként Pest lakosainak. Munkájuk mindenképpen szükséges volt, mert bár az akkori Pesten is voltak kutak, de azok vize általában salétromos, vasas és iszapos volt, amely ivásra alkalmatlan volt. Így tehát, Duna vizet ittak a pestiek. (Ugyanis akkor még tiszta volt a Duna.) A dunavízhordók nem egyedül dolgoztak: rendszerint ott volt velük a feleségük, aki a kocsira vigyázott, s még egy legény, aki segített a vizet meregetni. A Dunából a vizet puttonyokba merítették, amelyet egy szamár húzta kis kocsira rakták fel, s így járták a pesti utcákat, hangosan kiabálva, hogy „Friss Duna-vizet tessék!”. Minden dunavízhordónak meg volt a saját kerülete, amelybe évekig hordta a vizet, s szinte felségjoggal rendelkezett felette. A vizet a vevő lakásáig cipelték, s az árba beleszámították azt is, hogy a lakás hányadik emeleten volt. Elvégre egy ilyen vizes puttony hatalmas súlyt nyomott. Télen még nehezebb volt a dolguk, mert nemcsak hogy meríteni kellett a vizet, de előtte léket is kellett vágni a befagyott folyóba. A dunavízhordók mestersége a 20. században egészen eltűnt, hiszen a vízvezeték bevezetése feleslegessé tette a munkájukat.

dunavizhordo_kereso_dunamuzeum_hu.jpg

Dunavízhordók - Forrás: kereso.dunamuzeum.hu

 

Végül, de nem utolsó sorban emlékezzünk meg a pucceros-asszonyokról. A pucceros-asszonyok tulajdonképpen a mai takarítónőkhöz hasonlítottak, de az ő munkájuk inkább csak egy területre koncentrálódott. A pucceros-asszonyoknak ugyanis a házimunka legnehezebb része jutott. A polgári háztartásokban, különösen tavaszi nagytakarítás idején, az állandó háztartási alkalmazottak (vagyis a szobalányok és szakácsnők) nem győzték, vagy nem vállalták a súrolást, kefélést, szőnyegporolást, ablak- és ajtómosást. Erre a munkára fogadták fel a pucceros-asszonyokat, akik rendszerint az utcán gyülekeztek, leginkább a piacok és vásárcsarnokok környékén, ahol a háziasszonyok és a cselédek gyakran megfordultak. Többnyire tarka fejkötőt, sötét kendőt és hosszú kötényt viseltek a pesti pucceros-asszonyok. Ezt a szakmát főként a férjhez ment, de nehezen élő volt cselédek, s a házimunkán kívül egyébhez nem értő egyszerű munkásasszonyok űzték. A takarításhoz a saját eszközeiket vitték magukkal, így mindig volt náluk fehér bádogvödör, súrolókefe, törlőrongy és padlóviasz is. Az egy helyen, fehér bádogvödörrel üldögélő asszonyok látványa tehát, nem volt életidegen a régi budapesti utcákon.

pucceros_asszonyok-facebook_hu.jpg

 Pucceros asszonyok a Klauzál téren - Forrás: Budapest régi képeken

 

A virslifőzőkről és a tűzlegényekről, sajnos, nem találtam képet. Ha esetleg valaki tud olyan képet, amelyen e két szakma képviselői szerepelnek, szívesen venném, ha megosztaná velünk! Vagy, ha valakinek lenne kedve, fantáziája és tehetsége, hogy lerajzolja őket, azt is örömmel fogadnám!

Források:

Pesti Napló (1904.), Esti Újság (1903.)

Békés István: Szegény ember gazdag városban: Fejezetek Budapest művelődéstörténetéből 1867-1917 között. Budapest, 1973.

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr637571938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2015.07.13. 20:55:07

Helyettesítsük be a virslifőző szó helyére azt, hogy taxis.

mingyá beszólok! 2015.07.13. 21:59:36

Érdekes cikk. Ha van időd, nézz utána a címfestőknek is, egykoron minden cégér, reklámfelirat, utcatábla az Ő kezük munkáját dicsérte. Üdv!

zolibáttyó 2015.07.13. 22:09:43

A becsületes politikus is kihalt. Egyet sem tudok már közülük.

Serendipity87 2015.07.13. 22:50:04

@mingyá beszólok!: Nagyon szépen köszönöm a javaslatot! :) Mindenképp utána fogok nézni! :)

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.07.13. 22:52:02

@zolibáttyó: :)))

Érdekes poszt volt. Kár, hogy nincs kép a virslifőzőkről! Kíváncsi lettem volna, milyen mobil kazánnal dolgoztak.

Landser69 2015.07.13. 23:23:24

@kugi: Van egy könyv, a címe Magyarország Története Képekben (1971. Gondolat Könyvkiadó) ennek a 496.-és 497. oldalán látható a virslis a többi budapesti figurával, mint pl. kucséber, hídjegyes, utcaöntöző, messenger boy, éjjeli bakter, süteménykihordó, hordár, bosnyák stb. :-) Ezek csak grafikák, de nagyon jól szemléltetik a századforduló "utca emberét"

Serendipity87 2015.07.13. 23:59:10

@Landser69: Huh, ez fantasztikus! :) Én feltétlenül megnézem! :)

mis 2015.07.14. 00:24:45

Nem tudom, hogy mi volt a pontos megnevezésük, de azokról se felejtkezzünk meg, akik a lámpákat gyújtották meg esténként.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.07.14. 07:38:17

@Landser69: Kösz az infót, meg fogom nézni!

@mis: lámpagyújtogató volt a nevük.

Terézágyú 2015.07.14. 08:10:16

"(És a félreértések elkerülése végett: itt most nem a mostani hot dog árusokról van szó.) Ezek a virslifőzők az utcán tolták kétkerekű kis kazánjukat"

Szerintem ha csak ennyi a különbség, hogy MOZGÓárusokként árulták a virslit, akkor az nem nagy dolog.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.14. 13:00:27

jó kis poszt. lesz esetleg folytatása?

vagy nincs több ilyen rejtett szakma?

Palladrin 2015.07.14. 13:13:06

Van egy ilyen könyv, amiben vagy 100 magyarországi, kihalt szakma van felsorolva. Tavaly nyáron olvasgattam bele, a címére nem nagyon emlékszem.

mostjó? 2015.07.14. 14:01:10

Én még kettőre emlékszem gyerekkoromból, így hirtelen. Az egyik a jegesember. Ugyanis az én gyerekkoromban még jégszekrények voltak, ami úgy működött kb mint egy hűtőtáska. Beraktad a jeget nagy tömbökben, már amennyi befért és az hűtötte a cuccot, míg el nem olvadt. A jeges pedig minden nap megjelent az utcán, kiabálta, hogy itt a jeges. Nővérem meg futhatott le a pléhvödörrel jégért... A másik pedig a szenesember. Ő házhoz hozta a megvásárolt szenet és berakta a széntárolóba, pincébe, ki hova kérte. A lakásos zömét akkor még szenes/fás kályhákkal fűtötték. Ennyi jutott eszembe most.

Leslie Bear 2015.07.14. 16:27:59

Nem olyan régen:) kb 45-50 éve halt ki a szódás, meg a jeges (lásd előző komment). A szódás faládákba hordta a szódás üvegeket és hangosan kiabálta, hogy a Itt a szódás a szódavizes! Ami felénk járt az egy II Vh-s oldalkocsi BMW-vel járt, amit győztem csodálni. A jeges meg tömbökben hozta jeget a dobozos ha jól emlékszem régi Skoda teherautójával akinek kellett az rohant a vödrével, amibe a jégcsákánnyal a megfelelő darabot vágott a jeges, vagy néhány forintért felvitte az emeletre a vevőhöz. A vállára egy zsákot terített arra tette a nagy jégtömböt és a jégcsákánnyál a kezébe a jeget azzal rögzítve vitte. Ja akkor a hűtőszekrény még nem elektromos volt (ha volt is igen ritka darab volt), hanem a jégtartó részébe kellett a tömb jeget bele tenni aztán hűtött amíg el nem olvadt. Mia helyzet " drótos tóttal". Ők igazi vándor mesterként befoltozták a kilyukadt fazekat, megerősítették a lábos lógó fülét. Ők mindenféle szerszámmal bádoglemezzel a hátukon járták a várost.
És a kintornás, meg a vándor köszörűs aki a biciklijét alakította át lábbal hajtós köszörűvé? A szenesre is emlékszem, de ahol laktam központi fűtés volt így a szenes ember nem nagyon érdekelt. Most hirtelen ezek jutottak eszembe.

Serendipity87 2015.07.14. 16:45:53

@doggfather: Igen, valószínűleg lesz még folytatása! Amint a többi kommentből is kitűnik, számos ilyen szakma létezett még, én csak kiragadtam belőlük 4-et! :)

Serendipity87 2015.07.14. 16:46:28

És mindenkinek nagyon szépen köszönöm a kiegészítéseket! :)

HgGina 2015.07.14. 18:38:58

@doggfather: gesztenyesütő, vizesnyolcas, rikkancs, drótostót, fazékfoltozó, üstfoltozó, vándorüveges, teknővájó, kengyelfutó...
Továbbá profi focista sincs vagy 50 éve.

Szőkebácsi 2015.07.14. 19:24:55

Egy nem túl vidám anekdotát hagy fűzzek az íráshoz.
Amikor a nagy dunai árvíz volt(1838) - már akkor léteztek a dunavízhordók - gazdag gyerekek (aranyifjak) részegen kiabálva csónakáztak Pesten, és üvöltözték: "Wasser, wasser - vizet vegyenek"

tükörfúró 2015.07.14. 20:56:45

Szódás volt még gyerekkoromban, valahogy a rendszerváltással ment ki az üveges cukros üdítők rohamszerű elterjedésével az ipari szóda és a szódásbácsik kis oldalkocsis motorjai.De nem esküdnék meg rá, hogy teljesne eltünt ez, az ország minden tájáról.

Gesztenyesütő máig van még, pólus bejáratánál lehetett tavaly télen is frissen sült gesztenyét venni, papírzacskóban. Én nem szeretem -a gesztenyét sütve- , de attól még van.

Szenes is van, csak már nem hívjuk így, nem külön ipar, mert abbol nem élne meg, de vidéken csomó helyen még mindig kazánnal -is- fűtenek.

Abba pedig szemetet csak a hülye tesz, aki rákot akar kapni,-- meg az egész utca--, fát sem túl hatékony, noha olcsóbb, de rengeteg vele a meló, és a termelt hőmennyiséghez képest kifejezetten drágább. (vizet adnak el a fában, még a rutunos favásárlónak is, nem keveset)

Vándorüveges az ott van (mert van) ahol van egy faluban 400ház. arra nem lehet üveges, tükrös ipart alapozni, üzlethelysiéggel, mindennel. Köszörűs ugyanez, simán vannak máig vándorköszörűsök.

Sokan baromira el vannak tévedve, vidéken nem egy helyen máig 50-80 évvel ezelőtti viszonyok vannak részben, és nem azért, mert hülyék, vagy tanulatlanok az emberek, nem is okvetlenül azért, mert (annyira) szegények...egyszerűen ami városban működik és egyértelmű, az egy hagyományos településszerkezet és nagyság mellet lehetetlenség.

franta 2015.07.17. 13:11:23

És ne feledkezzünk meg az ószeresről. Még a hetvenes évek elejéről is emlékszem rájuk:
"Ószeres, itt az ószeres
használt ruhát cipőt mindent veszek".
Illetve Szilveszterkor a törökmézárus:
"Itt a finom törökméz
fele cukor fele méz
elviszi a köhögést
meghozza a röhögést".

opel123 2015.07.19. 11:25:55

Kb 35-40 éve láttam utoljára Zalaegerszegen a fűrészest. Egy önjáró fűrészgéppel járta az utcákat a bácsi és a frissen kihozott fát, amit kályhakészre kellett vágni, a gépén levő körfűrésszel feldarabolta. Nagymamám soha nem kért a szolgáltatásból, mert sokallotta amit kért. A nagypapám és én vágtuk fel a fát, az ingyen volt :-)

Sajnos van egy szakma, ami a 2000-es évek elején a digitális korszakkal halt ki, a műtermi fényképész. Elvétve talán még van egy-kettő, de a vidéki városokban nincs rá kereslet, eltűntek és csakfotóscikket áruló boltok vannak. Az utolsó nagy pofont az adta a szakmának, hogy a hivatalban katasztrofális világítás mellett készítik az igazolványképet és hozott fényképet nem fogadnak el. Családi fotózásra sem megy el senki, mert úgy gondolják, hogy otthon is tudnak jó emlékképet lőni a familiáról, de ez tévedés. Esküvői fényképezés van, de jobb nem is beszélni róla, annyira felhígult a szakma.

A következő szakma, ami kihalásra ítéltetett az órás. Már most elemcsere a munka 95%-a, de a mechanikus szerkezetekhez értő szakemberek 15-20 éven belül eltűnnek.
süti beállítások módosítása