10 szerelmes üzenet a régi budapestiektől
2015. július 06. írta: Serendipity87

10 szerelmes üzenet a régi budapestiektől

A régi budapestiek, nemcsak levélben, de az újságon keresztül is küldtek üzenetet egymásnak. Főleg a (titkos) szerelmesek használták ezt előszeretettel! Itt van 10 szerelmes üzenet a múltból a Csók világnapjának alkalmából (július 6.), amelyből kiderül, hogy hogyan is vallottak szerelmet a századfordulós budapestiek. Olvasd el az üzeneteket, nézd végig a képeket, és megtudod, hogy mi volt régen a szerelem!

 

33–38. Aranyos szerelmem. – Minden nap várom leveledet, – hiába. – Jól vagyok, csak üres minden. – Veled fekszem, veled kelek. Vigasztalj mielőbb. – Csókollak forrón számtalanszor. (1904. szept. 24.)

 parok-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu

 

Március 20! Angyalkám mindig magára gondolok, magam sem hittem volna, hogy ennyire bolond legyek, hanem hiába az a két szem… Alig várom, hogy csak egy pár sort is lássak magától. Kérve csókolom és csókolva kérem, írjon sokat. Julius. (1904. szept. 24.)

katonas_par-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu

 

Lótusz 11. Első szavam Hozzád, édes szerelmem, vigyázz nagyon drága egészségedre, ne feledd, mikre kértelek. Gondolatban éjjel-nappal melletted vagyok, szeretlek igaz, végtelen szerelemmel, csak egy imádságom – van a Tied; vajha, mielőbb látnálak; üres, sivár minden, ha nem vagy mellettem. Millió forró csókkal, tele vággyal, szerelemmel örökre a Tied Pipid. (1904. szept. 25.)

 par_ferden-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu

 

Borzasztó állapot. Sem hír, sem összeköttetés. De megígértem, kell tehát, hogy így legyen. Minden percem Öné, más is, ha felszabadna ajánlanom. Sajnos, Ön már érthetőbben tudtomra nem adhatta. Hiába, azt meg nem tilthatja, hogy ne lássam úgy, hogy maga ne lásson engem, látni is fogom nemsokára. Ön minden, minden más semmi és senki. Legalább egy címzett lapot küldene, hogy látnám, hogy nem temetett el egészen. Szépen kérem, ahogy magától csak kérni lehet, leborulva, csókolva aranyos lábikóit hű Beppója. (1904. szept. 28.)

paros_a_padon-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu 

 

Vadrózsa. Álmodozás, könny, dalolás mostani életem. Álmodozom Rólad, könnyezem Érted, dalolok Utánad! A múlt emlékeiből élek… hisz oly gazdag az…….. Szeretsz? Írj! Drágám, rossz álmaim vannak! Ha lehet, írjál! Rajongóan ölel, szerelmesen csókol változatlan Pubid. (1904. szept. 29.)

par_a_padon-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu

 

Kétlelkű asszony! Két lelke van, mondta egyszer nékem, s csak egyik az enyém! Ha nekem száz volna, mind magának adnám, mint, ahogy a szivem, ez az egy lelkem s az egész valóm az Öné! Szüntelen csak maga van eszemben, csak Magára gondolok! Nem jól érzem magamat itt, pedig ígéretem szerint szolid vagyok! Szombatig itt, azután a képviselőházban! Könyörgöm írjon! Ha csak kicsit vonzódik hozzám, akkor írni fog. Csókolom a csillagok számával! (1904. okt. 1.)

par_sorrel-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu

 

Augusztus 8. Vágyaimnak vágya: visszavarázsolni a felejthetetlen múltat! (1904. okt. 2.)

katona_es_no-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu 

 

Menyasszonyomnak. Én változatlan vagyok. Bár te is az lennél. Éjjel-nappal rád gondolok; képed kitörölhetetlenül szívembe van vésve. Vajon mikor mondhatlak enyimnek? Szeretlek, szeretlek, nagyon szeretlek. Csont. (1904. nov. 11.)

paros-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu 

 

Anyukám. Fáj a szívem, hogy nem láthatom édes lényedet, de forró, örökké tartó szerelmem felülmúlja ezt. Ne szomorkodj, légy nyugodt, hogy tétlenül járok most. Ne feledj el szerelmem, szeress nagyon, mert ez tartja bennem a lelket. Végtelenül szeretlek, tűrj el bármit most és annál jobban fogjuk becsülni, szeretni egymást. Nagyon boldog leszel mellettem, csak remélj. Millió csók, ölelő macskádtól. (1905. június 6.)


parocska-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu

 

Vadrózsa. Lapodat köszönöm. Bővebb feleletet vártam. Ugye mulatsz? Én betegen fekszem. Jobban vagyok. Látni akarlak. Terhedre vagyok? Írd meg bátran, ha nem szeretsz. Nem törődöl velem. Ha meguntál kis angyalom szeretni, szabad neked szebb szeretőt keresni. Adjon az Ég szebbet-jobbat nálamnál; igazabbat nálam úgy sem találnál. A régi. (1905. június 9.)

katona_es_no1-fortepan_hu.jpg

Forrás: fortepan.hu

Forrás: Pesti Napló

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr687588116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.06. 23:49:15

Azért biztosan nem volt mindenki ennyire nyálgép--

2015.07.20. 14:53:31

@A megvalósult amerikai ólom..:

Legyen neked akkor a ma nyelvi kultúrája, üzenési szokása, szerelmi társalgása a mérvadó ... MIndenki legyen ebben a történelmi korban egy-egy Ady, és héjanászról írjon, vagy miafranc ??? Hidd el nekem, hogy még ez az általad megvetett stílus is ezerszer jobb, mint egy korabeli magyarnóta, vagy egy mai Júlia-füzet eszmei és szellemi, meg szókincse, együttvéve.

Az a kor ezerszer többet ért, mint a mai, mindhárom tekintetben, elnézve azt a feneketlen, cinikus, mindenen röhögő, és mindenbe belerondító sivárságot, ami ma van, még az egymás felé a nyilvánosság előtt kifejezett pozitív emberi érzések terén is. Meg leghet nézni, az ember évezredes szerelmi kultúrkincse hová temetődött el, kik és mi által, pontosan a SZABAD szerelem megjelenése által.

Az ilyen kapcsolatokban álló emberek gyengéd, egymást tisztelő, a másik véleményére adó, vágyaikat közlő, s cserébe hasonlókat visszaváró, gondolatait az ilyen pofáknak a szívós irodalmi, kulturális, modern-posztmodern-underground-punk primitivitás és alvilági nyelvezet iránti elkötelezettsége vállalhatatlanná, szégyellni valóvá aláztak. Mert most, ma aztán a Facebook jobb?

Mindenki szirupos, aki szerelmi érzést ad és elvár? Itt fikázzátok folyton a régi világot, hogy mennyire merev volt, meg képmutató, ha meg egy kicsit nyíltabb lett, akkor már nyálas? Vagy csak nem az a baj itt is, hogy különböző nemű emberek intelligens módon szerették és nem mocskolták, vagy élveboncolták egymást, nem végeztek nyilvános sz@rhajigálást és "önfeltárást" ahogy ez aztán a bulvárban lett szokás?

Áhh, reménytelen. Legalább azt képzeld el, hogy egy teljesen más világról, korról, életérzésről, ember- és jövőképről beszélünk, s inkább örülni kéne, hogy volt, mikor az úriember és az úrinő még ténxyleg úriember és úrinő voltak, a szó legnemesebb értelmében. Példáikat inkább követni kéne, és nem megalátni, a haló poraikkal együtt.

2015.07.20. 15:06:27

Bocsánat, helyesen: "pontosan a SZABAD szerelem megjelenése IDEJÉN."

2015.07.20. 15:08:25

Bocsánat még egyszer, a hozzászólásomat már nem volt időm rendesen korrektúrázni az elküldése előtt, tehát:

"az úriember és az úrinő még tényleg úriember és úrinő voltak, a szó legnemesebb értelmében. Példáikat inkább követni kéne, és nem megalázni".
süti beállítások módosítása