A kétéltű bicikli balesete a hajókötéllel
2015. május 04. írta: Serendipity87

A kétéltű bicikli balesete a hajókötéllel

Nem mindennapi kérelem érkezett Budapest Főváros Tanácsához 1904. májusában.

Egy egyszerű munkás, Grosz Henrik azt állította, hogy feltalálta a vízen járó biciklit (nem a mai vízi bicikliről van szó), és ennek a találmányának bemutatójára kért engedélyt a Tanácstól. Találmányának az „Amphibium” nevet adta.

Erre az alkalomra belépődíjat is akart szedetni, sőt az egész dunai rakpartot le akarta záratni.

A Pesti Napló szerint a találmányt tényleg be is mutatták 1904. június 12-én a Dunának budai részén, a Ferenc József-híd és az összekötő vasúti híd között. A bemutatón meghívott közönség és hatósági emberek előtt próbálták ki a különös szerkezetet. A huszadikszazad.hu-n olvasható cikk szerint a bemutató jól sikerült volna, ha a kerékpározó nem megy neki egy kifeszített hajókötélnek, és nem borul fel…

A szabadalmaztatott kerékpárt előzetesen a hadtestparancsnokság képviseletében megjelent szakértők előtt már bemutatták. A hadügyi kormány hat darabot vásárolt is belőle, és alkalmazni is akarta háború esetén. Most képzeljük el a háborúban a katonákat a vízen járó biciklin… Vajon milyen bevetésen kívánták alkalmazni?

6431_a_vizen_jaro_kerekpar_a_dunan-huszadikszazad_hu.jpg

 A vízen járó bicikli a Dunán - Forrás: huszadikszazad.hu

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor kövesd az oldalt facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr807428274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lidike31 2015.05.04. 10:21:47

én tuti nem mertem volna ráülni...
süti beállítások módosítása