Bemutatkozás
2015. április 26. írta: Serendipity87

Bemutatkozás

cimke_bemutatkozas.jpg

Az ókori Mezopotámiában úgy hitték, hogy csak akkor birtokolhatjuk a jelenünket és a jövőnket, ha megismerjük a múltunkat… A múltat azonban sokféleképpen értelmezhetjük. Sokan, amikor egy város múltjáról van szó, csak azt a részét látják, amely nagy, monumentális vagy híres (pl. a parlament, a múzeum, vagy egy híres ember). Az a sok kis apró részlet pedig - amelyek nélkül a város nem lenne az, ami -  legtöbbször elkerüli a figyelmüket.

Budapest is pont ilyen. Budapest történetéről már számtalan könyv és album jelent meg. Írtak a politikai életéről, a gazdaságáról, az épületeiről, a hídjairól, a társadalmáról. Történészként ezt pontosan tudom. Imádom ezt a munkát. Jelenleg doktorandusz hallgató vagyok, és Budapest társadalmi életével foglalkozom az 1900-as évek elejétől az első világháború végéig.

A kutatásaim során rengeteg forrást, és anyagot olvasok. Millió olyan apró kis részlettel találkozom, amely elsőre talán jelentéktelennek tűnhet, pedig nem az. Eddig csak véletlenül találtam rá ezekre a kis részletekre, de most már tudatosan is gyűjtöm őket, s szeretném ezeket megosztani, mert szerintem ezektől a részletektől lesz teljes Budapest története, s ez által közelebb kerülhetünk a múlt század eleji Budapesthez. Egy kis anekdota, egy kis pletyka, egy legenda, egy érdekesség, egy különös, megdöbbentő tény a város tereiről, utcáiról, épületeiről, és olyan ismeretlen és ismert emberek hétköznapi története, amely valamiért mégsem mindennapi.

Hogy kinek is szól ez a blog? Mindazoknak, akik szeretik Budapestet; akik már régóta élnek benne és szeretnek nosztalgiázni, vagy akik még csak most ismerkednek vele. Szívből ajánlom mindazoknak is, akik szeretnek a múltbeli dolgokkal foglalkozni, akiknek egy kis érdekesség feldobja a napjukat, akik szeretik a pletykákat, és a rendkívüli sztorikat, vagy egyszerűen csak szeretnének többet megtudni arról a helyről, ahol élnek.

A blogon Serendipity87 néven írok, mert ennek a szónak a jelentése pontosan kifejezi azt, amit csinálok. A Serendipity jelentése „szerencselelet”, szerencsés véletlen vagy képesség értékes dolgok találására ott, ahol kevéssé valószínű. Ezzel mindent el is mondtam!

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekezzbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr637399866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos Pályi 2016.12.01. 18:32:26

Gratulálok! Nemes szándékot takar a gondolat!

Sz. Barta Ágnes · www.bartacreativestudio.com 2022.10.12. 14:21:03

Kedves Brigitta!

Kérdezhetnék Öntől néhány dolgot a könyvével kapcsolatosan?
Ha igen a válasz, kérem vegye fel velem a kapcsolatot a szocsbartaagnes@gmail.com -on. Köszönettel: Szőcs-Barta Ágnes
süti beállítások módosítása